maanantai 7. heinäkuuta 2014

Ajelulla Uudessakaupungissa

Viime viikolla poikkesin kaverin kanssa Uudessakaupungissa eli lyhemmin Ukissa.

Hänen toimittaessa asioitaan lompsin oluelle kaupunginlahden rantaan. Valittavana oli kolme eri kuppilaa, joista viimeiseen päädyin.

Makasiini, joka on nimensä saanut rakennuksesta jossa se sijaitsee, vaikutti oikein mukavalta paikalta. Sellainen muistikuva on, että viimeksi 1996 kesällä olisin imuroinut siellä ohrapirtelöä. Tuolloin piti lähteä Porin Jazzeille, mutta matka tyssäsi Uuteenkaupunkiin. Jazzeille asti en ole päässyt vielä kertaakaan.Ukissa käydessäni minua on monasti kiinnostanut Lepäinen, jonka tienviitta on kaupungin keskustassa. Muistaakseni kyltti näyttää kilometrilukua 15. Sen alla lukee Hiu. Näin tosiaan, vaikka ollaan Vakka-Suomessa, eikä Kaukoidässä. 

Matkalla ei paljon pysähdelty maisemia kuvaamaan. Komeita paikkoja tuli toki vastaan vähän väliä. Tie sivusi Uudenkaupungin makeanvedenallasta. Se on 37 neliökilometrin laajuinen järvi, josta Uusikaupunki ja lähikunnat saavat juomavetensä. Allas on padottu 1960-luvun puolivälissä Ruotsinvedestä ja Velhovedestä.

Järvi sijaitsee kaupungin keskustasta luoteeseen ja sitä kiertää tie, jota pitkin pääsee Lepäisten ja Lyökin kautta Pyhämaahan ja sieltä edelleen Pyhärannantielle. Matkan pituus on noin 50 km. Pengerrysten kohdalla on toisella puolella meri, toisella puolella järvi. Makeavedenaltaan rannalla on uimarantoja.

Merenrannassa, aivan Lepäisten tien päässä, huomasin merkillisiä kivenmurikoita maisemoituna pitkin rantoja ja lähimetsiä. Jonkinlainen kivilouhimo siellä on täytynyt olla tai ehkä sellainen on vieläkin, koska osa aineksesta oli aivan tuoreen näköistä. Vanhimmat kasat puolestaan vuosikymmeniä vanhoja ja sammaloituneita. Isoja puita kasvoi niiden välistä.

Itse laitosta emme huomanneet autosta käsin, mutta lähistöllä sellainen varmasti on. En löytänyt netistä mitään mainintaa moisesta louhostoiminnasta, joten vaikea sanoa tämän enempää. Eräs ukilainen tuttavakaan ei osannut kyselyyni vastata.

Erikoinen "betoniporsas" löytyi alueelta - hautakiveä muistuttava ykstyisalueen merkki.


Pyhämaan keskustan tuntumassa oli hirvi aterioimassa hakkuuaukealla noin viidenkymmenen metrin päässä tiestä. Se ei ollut moksiskaan kun nappasin muutaman kuvan.


2 kommenttia:

  1. http://www.vohdensaari.fi/historiikki/

    Tietoa Lepäistenkin kivenlouhinnasta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Itse en löytänyt infoa mistään.

    VastaaPoista