perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kuolema savolaiseen tapaan -dvdEeva Tenhusen 1976 ilmestyneestä romaanista Kuolema savolaiseen tapaan tehty samanniminen televisioelokuva kuvattiin 1982. Muistelisin sen tulleen näköradiosta joko kesällä 1983 tai 1984. Nyt kolmenkymmenen vuoden jälkeen sain käsiini dvd:n, joka piti ilman turhaa jahkailua katsoa heti alta pois.

Savolaiseen maalaiskylään muuttaa virkavapaalla oleva poliisimies ja hänen kirjailijavaimonsa. Pariskunta ryhtyy asuttamaan vanhaa Mustikkamäen taloa. Kohta juhlitaankin jo rapukestien merkeissä ja etsimään lisää alkoholia talon kellarista. Romun joukosta löytyy nuoren naisen ruumis, jolla on kirkkaanpunaiset saappaat jalassa. Pian koko kylä etsii murhaajaa.

Muistin sarjan ensimmäisen jakson parhaiten. Se lieneekin suurimmalle osalle katsojista jäänytkin mieleen juuri punasaappaisen naisen takia. Häntä näytellyt henkilö ei vastoin muistikuvaani ollutkaan Satu Silvo, vaan Anu Panula. Muissa osissa nähdään muun muassa Martti Järvinen, Katriina Rinne, Tuija Piepponen ja Pertti Palo. Draaman- ja jännityselokuvan välimaastoon sijoittuva leffassa on myös kauhuelementtejä.

Televisioon kolmeosaiseksi tehty sarja ei ollut niin kömpelö kuin kuvittelin. Jollei tarinankuljetuksen pienet epäloogisuudet haittaa, on Kuolema savolaiseen tapaan kelpo katsottavaa vielä nykypäivänäkin. Samalla se on kurkistus 80-luvun alun Suomeen, kyläkauppojen ja Ford Taunuksien aikaan.

6 kommenttia:

 1. Tämäköhän leffa se juurikin on ollut, mikä joskus on mielessä kummittelut juuri noiden saappaiden takia! Junnuna nähnyt ja teki ainakin silloin vaikutuksen

  VastaaPoista
 2. Joo, muistin itsekin punaiset saappaat ja "Martti se tempun teki" -värssyn.

  VastaaPoista
 3. Punaiset saappaat ovat jättäneet unohtumattoman vaikutelman

  VastaaPoista
 4. Se oli minisarja, joka esitettiin televisiossa kevättalvella joko -83 tai -84.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näemmä. Muistin peräti muutaman kuukauden pieleen. YLEn Muistikuvaputki kertoo 23.01.2008 päivätyssä jutussaan seuraavaa: "Eeva Tenhusen rikosromaaniin perustuva Kuolema savolaiseen tapaan oli MTV:n ohjelmistossa ensi kerran kevättalvella 1983. Se esitettiin kuutena keskiviikkoiltana puolen tunnin jaksossa. Sarja uusittiin tammikuussa 1988 kolmena tunnin jaksona. Pääosissa, maalle muuttavana avioparina, olivat Martti Järvinen ja Katriina Rinne - mutta ne punaiset saappaat löysi kellarista Tuija Piepponen. Ja punaisten saappaiden omistaja oli Anu Panula."

   Poista
 5. Punaiset saappaat ja kellari -> pysyvä kammo maakellariin. En vieläkään kykene menemään pimeään kellariin minkään tasku- tai otsalampun kanssa, enkä varsinkaan yksin. Siksi meillä on hyvä maakellari käyttämättömänä.

  VastaaPoista