tiistai 17. heinäkuuta 2012

Ruisrock 2012

43. Ruisrockia vietettiin 6.-8. heinäkuuta Turun Ruissalon Kansanpuistossa.

Esiintyjälistaltaan festivaali oli tällä kertaa lähes katastrofaalisen kehno. Taso on tippunut vuosi vuodelta alaspäin. Voi tästä enää paljon huonommaksi edes mennä?

Ruisrockin tämän vuoden trendi tuntui olevan rap- ja hip hop -musiikki. Lavalla lökäpöksyjään heiluttivat muun muassa sellaiset nimet kuin Kuningasidea, Paleface, Fintelligens, Notkea rotta, Stig ja sunnuntain pääesiintyjä, amerikkalainen Snoop Dogg.

Vielä muutama vuosi sitten Ruis-perjantaina oli ns. "hevipäivä". Nyt hevirokki oli todella minimissä. Ruotsalaisen Mustachin ja kotimaisen Nighwishin ohella sitä soitteli vain Children Of Bodomin korvannut Amorphis. Stam1nan sekametelisoppa ja Apocalypticakin yrittivät parhaansa.

Pari valopilkkuakin Ruisrockissa sentään oli. Led Zeppelin- ja Aerosmith -tyyppinen retrobändi Rival Sons Kaliforniasta osoittautui päteväksi pumpuksi. Herra Ylppö & Ihmiset oli muuten varsin tasapaksua junnaamista, mutta viimeisenä kappaleena kuultu Lama -coveri Turpa kiinni ja nussi nosti kummasti keikan tasoa. Michael Monroen 50-vuotisjuhlakeikasta jo viime viikolla kirjoitinkin.

Koska festivaalin musiikkillinen anti oli näin surkea, jäi rutkasti aikaa jutella tuttujen kanssa. Anniskelualueilla istuskelu muodostuikin tällä kertaa pääasiallisimmaksi touhuksi koko tapahtumassa. Kuuluihan musiikki sinnekin hyvin. Esimerkiksi Fintelligensin keikka, jota tuskin olisin muuten suostunut kuuntelemaan.

Perjantaina väkeä oli järjestäjän mukaan 16 000. Se tuntui melkein tyhjältä lauantain lähes tuplamäärään verrattuna. Ruuhkaa alkoi olla joka suuntaan. Moisessa ryysiksessä saisi helposti järjestyshäiriöitä aikaiseksi, mutta suomalaiset jaksavat kyllä jonottaa kiltisti kaljaa, vaikka se kestäisi yli tunninkin.

Nykyjärjestäjän aikana Ruisrock on laajentunut aivan liikaa. Pelkästään peltoalueen käyttöönotto on kaksinkertaistanut alueen koon. Vuosi vuodelta kaipaan takaisin sitä "vanhaa kunnon Ruisrockia", jollainen se oli vielä vuonna 2000. Silloin tarjolla olivat vain päälava, sivulava ja pieni telttalava. Ne riittivät vallan mainiosti. Esiintyjälistakin oli kuin toiselta planeetalta.4 kommenttia:

 1. Alaspäin on Ruisrock tosiaan vuosi vuodelta mennyt. Siksipä en sinne ole pariin kolmeen vuoteen mennytkään. Mitäpä sitä turhaan haaskaamaan aikaa jos ei ole kertakaikkiaan juuri mitään bändejä kuunneltavaksi?

  Ruisrockin ns. tunnelmasta en ole koskaan oikein pitänyt - festivaali on aina ollut täynnä epämääräisiä hengaajia, paidattomia bodareita riehumassa rähinäkännissä ja ihmisiä, joille musiikki ja yhtyeet eivät merkitse yhtään mitään, tärkeintä on "fiilis". Bändeistä on jäänyt monesti hienoja muistoja ja elämyksiä, Ruisrockin ihmisjoukoista ja ahtaista pullonkauloista ei koskaan.

  Jos se hauskanpito on pelkästään rannalla heilumista, niin sen voi tehdä ilmaiseksikin kansanpuistossa ennen ja jälkeen tapahtuman, ja jos se hauskanpito on pelkkää dokaamista, niin sen voi tehdä kotonakin. Juomat ovat halvempia, seura on parempaa ja itse valittu musiikki taatusti parempaa. Kaljateltassa istuskelua en ole henkilökohtaisesti koskaan sisäistänyt. Ei niitä uusia löytöjä ainakaan sieltä käsin kuule, eivätkä keikat ole tuolloin muuta kuin taustamelua juomiselle. Ehkäpä se syy Ruisrockin nykyiseen tilanteeseen onkin siinä, että alueella on ihan liikaa kalja-alueita ja kulkuväylät ovat täynnä ahtaita sumppuja?

  Kesätapahtumien järjestelyt ja niiden heikkoudet/hitaudet myös toistuvat vuosi vuodelta ympäri Suomea. Tästä kirjoitinkin muualla, mutta on se kumma, kun jossain Puolassa saadaan 40 000 ihmistä hetkessä ja ongelmitta sisään ja ulos isolle areenalle ja Suomessa vuodesta/vuosikymmenestä toiseen saadaan aikaan yli tunnin jonoja johonkin myyntitiskille, sisäänpääsystä puhumattakaan.

  Toisaalta sama se minulle on, vaikka Ruisrockissa soittaisi vain hittiradion soittolistaa pyörittävä jukebox sadantuhannen ihmisen juodessa sen ympärillä 10 euron hintaisia tuoppeja. Antaa massojen kerääntyä massatapahtumiin jos heitä ei muu kiinnosta. Onhan Suomenkin kesässä niitä festareita ja keikkoja, joissa yleisö keskittyy ensisijaisesti bändeihin ja tiettyyn musiikilliseen linjaukseen ja toissijaisesti muihin toimintoihin. Nytkin on sellainen tulevana viikonloppuna, vieläpä Turun lähellä.

  VastaaPoista
 2. Sama kuin Jussi, tässä oli useempi syy miksi välttelen Ruisrockia! Ja vielä kun mukavasti viime vuosina on alkanut ilmaantua kaikenlaisia mukavia pikkufestareita joissa bändit on loistavia, hinnat on halpoja, ei oo rasittavaa ryysistä eikä jurpoja, niin valinta on helppo :)

  Rival Sons olis ollut kiva nähdä kun jouduin skippaamaan sen marraskuussa kun olis ollut Turussa keikalla. Mut eiköhän sen sit joskus näe.

  VastaaPoista
 3. olitkos katsomassa notkeaa rottaa tämän vuoden ruisrockissa? :) jos olit niin olisin kiitollinen, jos vastaisit kysymykseen että soittiko notkis keikallansa biisin nimeltä mystinen majava? kaipaan sun apua, kiitos! :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos kysymyksestä, mutten osaa tuohon vastata. Orkesteri ei kuulu suosikkeihini, enkä tunne heidän materiaaliaan niin hyvin, että erottaisin biisejä.

  VastaaPoista