perjantai 20. heinäkuuta 2012

Turku valokuvissa -näyttelyTurku valokuvissa -julkaisu ja -näyttely tarjoavat tunnistettavia ja samalla uusia näköaloja Suomen vanhimpaan kaupunkiin.

Pääosin Turun museokeskuksen valokuva-arkiston kokoelmista koostetussa näyttelyssä kävijä pääsee tarkkailemaan sotia edeltäneen ajan Turkua kaupunkikuvaajien linssien läpi nähtynä.

Vaihtelevat kuva-aiheet tehdassaleista Aurajoen siltoihin ja studiomuotokuvista laitakaupungin puutaloihin luovat ainutlaatuisen laajan katsauksen menneiden vuosikymmenten Turkuun. Näyttelyssä on esillä kuvia, joista suurin osa on ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä. Suurikokoisissa reproduktioissa valokuvien vivahteikkaat yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa.

Näyttely on esillä Logomossa 27.4-29.7.2012 ja siihen on mahdollisuus tutustua ilman sisäänpääsymaksua. (logomo.fi)
Turku valokuvissa -näyttelyä on hehkutettu niin paljon, että se oli käytävä katsomassa kun vielä ehtii. Samalla reissu oli ensivisiittini Logomoon.

Jollei näyttelykuvia pällistele ja kummastele todella intensiivisesti, kuluu kierrokseen aikaa noin 15 minuuttia. Aiheet ovat pääosin mielenkiintoisia. Samalla niitä olisi voinut olla esillä vaikka tuplamäärä. Tila ei olisi loppunut kesken.

Kun kuvat valinnut henkilö tekee omat päätöksensä, jää rannalle paljon mielenkiintoista materiaalia. Lopputulos ei siten aina ole kovin onnistunut. Näin kävi esimerkiksi Timo Saarniemi -näyttelyn kanssa viime keväänä yliopiston tiloissa. Tiedä mitä herkkuja tästäkin näyttelystä jäi pimentoon, ainakin esillä olevien kuvien vähyys yllätti.

Kovinta tuijotusta osaltani sai kuva, joka esitti "Ylistä föriä". Veikkasin sen olleen jossain nykyisen Myllysillan kohdalla. Kaverini puolestaan väitti, että "ylinen föri on sama kuin nykyinen föri, näin olen kuullut". En jaksanut ruveta kinaamaan asiasta toisten kuullen Logomon aulassa. Jos kuulopuheet ovat oikeammassa kuin omat silmät ja päättelykyky, tunnustan tappioni.Ylinen föri. Mitä tässä kohdassa on nykyään? Nykyinen föri on mielestäni kauempana Aurajoen alajuoksulla.


Pientä kummastusta herätti näyttelytilan suulla istunut kolmekymppinen nainen, joka oli pukeutunut kuin Peppi Pitkätossu. Ilmeisesti hän oli töissä Logomossa. Nyrpeän näköinen punapää taisi tasan kerran aukaista suunsa ja ns. tehdä töitäänkin. "Sä voit kääntyy tosta vasemmalle", oli vastaus kun joku turisti erehtyi kysymään ongelmaansa neuvoa. Kyllä on taas suojatyöpaikka keksitty.

Logomossa 5. elokuuta esiintyvä legendaarinen Uriah Heep ei ollut missään esillä. Kummallista touhua, ettei keikkaa mainosteta itse pääkallopaikalla. WASPin lokakuun keikasta oli sentään yksi juliste ilmoitustaululla.
4 kommenttia:

 1. Ylinen föri oli nykyisen Myllysillan paikalla. Sellaisia kuvia on olemassa, joissa näkyy Borentalo ja föri. Borentalon Koulukadun puolella oli ensimmäinen turkulainen ulkoterassi Cafe de Nord. Olen asiasta kirjoittanut Turkuseuran Suomen Turku -lehteen

  VastaaPoista
 2. Täältä saat lisää tietoa ja kuvia. http://www.turkusteamers.com/paikallisliikenne/ylinen_fori/laiva.html

  VastaaPoista
 3. Kiitos tiedoista! Olin "jälleen" oikeassa.

  VastaaPoista
 4. Hyvä, että sain olla kanssasi oikeassa :)

  VastaaPoista