maanantai 16. heinäkuuta 2012

Viikonloppu Kustavissa

Jo alkukesästä asti oli tiedossa, että heinäkuun puolivälissä vietämme muutaman kaverin kanssa viikonlopun kotitalollani Kustavissa.

Pitkin viikkoa sateli, mutta kumma kyllä h-hetken lähestyessä Kustaviin tulikin aurinkoinen, joskin tuulinen, viikonloppu. Nyt sitten taas maanantaina tätä kirjoittaessani vettä tulee.

Kustavin Sale on paljon kattavampi kuin vaikka lähikauppani Merimiehenkadun Sale Turussa. Kehoitinkin kavereita tekemään ostoksensa Kustavissa. Tuli samalla turistirahat kuntaan.

Salen naapurissa on myös viinakauppa. Moinen ihme tuli siihen joskus 2004. Se on Suomen pienimpiä Alkoja, mutta valikoimaltaan kumminkin sen verran laaja, että sieltä löytyy tärkeimmät litkut Jägermeisterista Kossuun. Jossain päin Lappia taitaa olla vielä pienempi Alko, mutta neliöissä Kustavin Alko ei juurikaan häviä vaikkapa Nauvon Alkolle.

Lauantain ohjelmistossa oli kiertoajelu pitkin Kustavia. Tarkoitukseni oli viedä vieraat merinäköalaterassille Vartsalan saaren kärkeen Vuosnaisiin. Homma kumminkin tyssäsi jo ennen lossirantaa, koska autojonoa oli mäen päälle urheilukentän kohdalle asti. Ensimmäiseen lossiin ei olisi millään mahtunut.

U-käännös ja nokka kohti Parattulaa, jossa on Peterzensin rantamakasiinit, vierasvenesatama ja ravintola.


Peterzensin venesatama.


Talonpoikaisvene Peterzensin rannassa.


Peterzensin ravintolan terassi.

Peterzensillä oli aikamoinen ihmisvilinä, vaikka se ei kumma kyllä näistä kuvistani välity. Ravintola ei ole mikään persaukisten paratiisi, joten tyhjätaskuna sinne ei kannata mennä. Seisova pöytä näytti maksavan 25 euron kieppeillä. Iso oluttuoppi 6 euroa.

Seuraavaa kohde oli entinen Kustavin Lomakeskus, nykyinen Lootholma. Se on legendaarinen paikka, jossa kaikki seurueen jäsenet olivat joskus aikaisemminkin vierailleet. Muistelimme 80-luvun juhannuksia, jolloin lomakeskuksessa oli tuhansia vieraita. Telttameri oli oli loputon ja järjestyshäiriöt sen mukaisia.

Ravintola Helena, joka on 60-luvun lopulla Kustaviin tuotu vanha kuunari, on nykyään samalla paikalla kuin ennenkin. Ei tosin enää avoinna. Viereinen rakennus toimittaa ravintolan virkaa. Helenan kunnostus olisi ilmeisesti niin kallista, että laiva kyhnöttää tyhjillään.

Puolen litran oluttuoppi maksoi Lootholmassa 5,50 euroa.

Seuraavaksi oli aika siirtyä omalle terassille, jossa oli huomattavasti huokeammat alkoholiannosten hinnat.

Illan päälle suuntasimme vielä Kustavin ydinkeskustassa sijaitsevaan Villa Volter -ravintolaan. Iso olut maksoi muistaakseni 5,80 euroa.

Viikonloppu oli erittäin onnistunut. Harmi kun kaikille kutsuvieraille ei tällainen tapahtuma kelvannut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti