tiistai 24. tammikuuta 2012

Renny Harlinin uutuuselokuva Viiden päivä sotaRenny Harlinin ties kuinka mones elokuva Viiden päivän sota (5 Days Of August / 5 Days Of War) ei kuulu miehen parhaimpiin tuotoksiin. Georgian ja Venäjän välisestä sodasta kertova tarina on visuaalisesti näyttävä, mutta sisällöltään melko köyhä.


Elokuva perustuu vuonna 2008 käydyn sodan tapahtumiin. Se ei juuri muistuta perinteistä Hollywood -sankaritarinaelokuvaa. Pääosissa kun ovat sotakirjeenvaihtajat, eivätkä komeat pyssymiehet.

Reportterit  (Rupert Friend, Richard Coyle) onnistuvat filmaamaan venäläisten tekemiä sotarikoksia. Siitähän venäläiset eivät tykkää. Harlin on ympännyt mukaan myös pakollisen rakkaustarinan, kun toinen sotatoimittajista ihastuu georgialaiskaunottareen (Emmanuelle Chiriqui).

Val Kilmeriä ja Andy Garciaa lukuunottamatta näyttelijät ovat tuntemattomia. Suomalaisverta edustaa venäläistä palkkasoturia Daniilia esittävä Mikko Nousiainen, josta ehkä vielä jonain päivänä tulee valkokankaan Mannerheim. Mutta ei kuitenkaan Harlinin ohjauksessa, koska hän vetäytyi Solar Filmsin ikuisuusprojektista yli vuosi sitten.Harlin sai elokuvaa varten Georgian armeijalta käyttöönsä kalustoa ja sotilaita. Joukko- ja taistelukohtaukset ovat komeaa katseltavaa. Huomaa, ettei tankkeja ja helikoptereita ole luotu tietokoneella.

Itse tarina kantaa vain noin puoliväliin saakka. Sitten alkaa toivoton junnaus. Elokuvan lopun olisi myös voinut jättää pois. Siinä näytettään oikeita georgialaisia, joiden omaisia venäläiset tappoivat. Vähemmälläkin sen uskoo, vaikkei Suomessakaan tästä sodasta nostettukaan mitään meteliä. Onhan suuri ja mahtava rajanaapurimme.


On myös arvuuteltu, johtuiko Harlinin lähtö Mannerheim -elokuvasta siitä, että hän ohjasi tällaisen vahvasti Venäjä -vastaisen elokuvan. Itse uskon helposti siihenkin teoriaan. Alkoihan Mannerheimin Vänäjältä tuleva rahoitus kummasti takkuilla juuri sopivaan aikaan.

Suomi ei ole 25 vuodessa muuttunut kuitenkaan niin paljon, etteikö täällä yhä tanssittaisi naapurin pillin mukaan monissa asioissa. Tuolloinhan Harlinin debyyttielokuva Jäätävä polte (Born American) kiellettiin Suomessa neuvostovastaisena.

Viiden päivän sota voi myös olla Renny Harlinin 12 miljoonalla eurolla tehty revanssi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti