tiistai 11. lokakuuta 2011

Yksinäinen asemapäällikkö (The Station Agent)

USA, 2003. Ohjaus ja käsikirjoitus: Thomas McCarthy. Kuvaus: Oliver Bokelberg. Leikkaus: Tom McArdle. Tuotanto: Mary Jane Skalski, Robert May, Kathryn Tucker. Pääosissa: Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale. Kesto: 91 min.


Kävin aikoinaan Turun Kinopalatsissa katsomassa Yksinäisen asemapäällikön. Tuolloin olin etuoikeutettu käymään lehdistönäytöksissä. Siellä ei ollut koskaan ruuhkaa. Paikan sai valita itse, eikä tarvinnut pelätä popcornin rapinaa tai muuta häiriötä. Yleensä ennen esitysten alkua veteraanielokuvakriitikko Tapani Maskula höpötti salissa omia juttujaan kovalla äänellä. Olikin normaalia mielenkiintoisempaa lukea hänen leffa-arvostelujaan Turun Sanomista.

Monesti en ottanut etukäteen selville juuri mitään pressinäytösten elokuvista. Niinpä Yksinäinen asemapäällikkökin tuli aivan puun takaa ja kolahti heti. Hyvää vastapainoa kiivastahtisille toimitapätkille ja muulle räiskinnälle.

MTV3 Leffa -kanava esitti elokuvan viime viikolla. Kanava ei normaalisti näy minun taloudessani. Turun kaapeliteleviolla (tai Soneralla) oli kampanjapäivät, jolloin koko Turun kaupungin kaapelitelevisiotalouksien digiboksit piti virittää uudelleen. Asiasta ei informoitu juuri lainkaan ja niinpä sekasorto oli valtaisa. Sotkua selvitellään yhä, koska monien digiboksit eivät uusia kanavia löydä. Turun Sanomat on kirjoittanut asiasta usein viime päivinä.

Yksinäinen asemapäällikkö oli juuri niin hyvä kuin muistinkin. Pienen budjetin ja vain muutaman näyttelijän tähdittämä leffa, joka kertoo mielestäni erilaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Pääosanesittäjä Peter Dinklage on lyhytkasvuinen mies, jonka intohimona ovat junat ja rautatiet. Ei välttämättä mikään unelmavävy.


"Peter Dinklage (s. 11. kesäkuuta 1969) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän on esittänyt muun muassa pääroolin (Finbar McBride) elokuvassa The Station Agent eli Yksinäinen asemapäällikkö (2003). Peter näyttelee myös Narnian tarinat: Prinssi Kaspian (2008)Trumpkin-kääpiötä.

Dinklage syntyi New Jerseyn Morristownissa. Hänellä on akondroplasia, joka aiheutti hänen jäämisensä poikkeuksellisen lyhytkasvuiseksi (aikuisiällä 1,35 m). Hän valmistui Delbarton Schoolista (1987) ja Bennington Collegesta (1991).

Dinklage on eläinrakkautensa takia kasvissyöjä. Hänellä on vanhempi veli John. Vuonna 2005 Dinklage meni naimisiin teatteriohjaaja Erica Schmidtin kanssa. Dinklage teki elokuvadebyyttinsä vuonna 1995 Tom DiCillon elokuvassa Hei, kamera käy." (Wikipedia)"Finbar McBride (Peter Dinklage) on ihmisten silmätikkuna lyhytkasvuisuutensa takia, joka on osaltaan saattanut vaikuttaa siihen, että hän on sulkeutunut, hiljainen ja omien sanojensa mukaan vieläpä tylsä ihminen. Ehkä hän juuri siksi rakastaa junia, jotka kulkevat yksin omaa tietään paikasta toiseen jäämättä paikoilleen liian pitkäksi aikaa.

Sähköjunia ja pienoismalleja myyvässä kaupassa työskentelevän Finbarin pomo ja ainoa ystävä (Paul Benjamin) kupsahtaa eräänä päivänä lounastauon alkaessa. Hautajaisten jälkeen Finbar saa tietää ystävänsä jättäneen hänelle perinnöksi eräästä pikkukaupungista pienen maapalasen, jossa sijaitsee pieni ja ränsistynyt vanha rautatieasemarakennus. Finbar ei mieti kahdesti, vaan pakkaa tavaransa ja muuttaa uuteen kaupunkiin junien lähelle. Siellä hän tutustuu puheliaaseen hot dog -myyjään (Bobby Cannavale), poikansa kuolemaa surevaan Oliviaan (Patricia Clarkson) ja nuoreen kirjastonhoitajaan (Michelle Williams), jotka kaikki välittömästi kiintyvät Finbariin, joka puolestaan vain haluaisi olla omissa oloissaan.

Kaikin puolin erittäin yksinkertaisesti ja pelkistetysti toteutettu The Station Agent on lähes täydellinen hyvän mielen elokuva, jonka hiljaisuus ja rauhallisuus saattavat vieroksuttaa niitä, jotka pelkäävät omia ajatuksiaan, sillä niille tämä elokuva jättää runsaasti tilaa. Seesteisestä tunnelmasta ja henkilöhahmojen ongelmista huolimatta kyseessä ei kuitenkaan ole millään tavalla masentava elokuva, vaan hyvinkin hauska ja kaunis kuvaus ystävyydestä." (elokuvauutiset.fi)

Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti