torstai 13. lokakuuta 2011

Halistenkoskella

"Halistenkoski on Aurajoen yhdestoista ja alin koski Turun Halisissa. Kosken tuntumassa on vuodesta 1923 sijainnut Turun vesilaitos, jonka raakavesitarpeisiin koski on padottu. Vesilaitos ottaa Halistenkosken padosta 45 000 kuutiota vettä Aurajoesta päivittäin. Kosken kohdalla Aurajoki laskee seitsemän metriä sadan metrin matkalla. Kosken ylittää kaksi siltaa, 1930-luvulla rakennettu kevyenliikenteensilta ja 1980-luvulla rakennettu Halistensilta. Koskeen rakennettiin vuonna 1995 allastyyppinen kalaporras lohikalojen kutemaan nousun mahdollistamiseksi. Kanootteja vuokraava ja kalastuslupia myyvä Aurajoen opastuskeskus sijaitsee kosken rannalla entisessä myllärintalossa. Halistenkosken kalatietä ja sen alapuolista koskikalastuskohdetta ylläpitää Lounais-Suomen kalastusalue."



"Halistenkosken seutu on ollut asuttu jo rautakaudella ja tuotantokäyttöön koski valjastettiin keskiajalla. Ensimmäiset maininnat paikalla sijainneesta myllystä ovat vuodelta 1352. Myöhemmin koskea ovat hyödyntäneet muun muassa 1500-luvulla Suomen ensimmäinen verkatehdas, jauhomyllyjä ja vanuttamo.  Halistenkoskessa on sijainnut keskiajalla myös kruununkalastamo. Yhdessä viereisen Halisten kylämäen ja Turun vesilaitoksen rakennusten kanssa Halistenkoski on osa Halisten kylämäen valtakunnallisesti merkittävää rakennettuaa kulttuuriympäristöä." (Wikipedia)



Tänään oli jälleen uusi yritys saada ruska- ja syksykuvia. Suuntasin Halistenkoskelle. Tuuli oli navakkaa jo aamulla ennen seitsemää, eikä se osoittanut laantumisen merkkejä iltapäivälläkään. Olen tällä viikolla pitänyt itseäni varsinaisena sateentekijänä, mutta nyt ihme kyllä ei taivaalta tippunut pisaraakaan. Olen jokseenkin pettynyt! Kaltaiselleni ihmeidentekijälle olisi varmasti käyttöä jossain Saharan laitamilla.




Aurinko sen sijaan meni välittömästi pilveen kaarrettuani auton Halistenkosken parkkipaikalle. Mollukka ei näyttäytynyt seuraavaan kahteen tuntiin. Luonnonvoimat osoittivat sittenkin mieltään edes tuon verran, ettei vaan vahingossakaan ala mennä liian hyvin kuvauskelien suhteen! Maanantai ja tiistai menivätkin jo pyllylleen, keskiviikkona sadetaukoa oli peräti puolisen tuntia. Tällaisella tahdillahan viikonloppuna saattaa olla jopa kaunis ilma. Mutta se lienee turha pelko...





Kuvat saa isommiksi klikkaamalla niitä.

Youtubesta löytyi lyhyt video Halistenkoskesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti