keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Kyllä pizzoissa on eroja!

"Pizza tai pitsa on yksinkertaisimmassa muodossaan uunissa paistettu, litteä, usein pyöreä leipä, joka on päällystetty yleensä tomaateilla tai tomaattikastikkeella, juustolla sekä valinnaisilla täytteillä. Yleensä kyse on avopiiraasta, mutta myös täytettyjä pizzoja (kuten calzone) tunnetaan.

Pizza on kansainvälisesti hyvin tunnettu ja suosittu ruokalaji, Suomessa se on suosittu viikonloppuruoka [1]. Juusto on useimmiten mozzarellaa tai joskus usean juuston sekoitusta. Suomalaisissa pizzerioissa juustona käytetään usein edamjuustoa tai sinihomejuustoa.

Pizzapohja on yleensä mausteeton, mutta siihen voidaan myös lisätä voita, valkosipulia, yrttejä tai seesaminsiemeniä tai täyttää esimerkiksi juustolla. Pizza nautitaan yleensä kuumana.

Pizzaa syödään ravintoloissa, joita kutsutaan usein pizzerioiksi tai pitserioiksi. Joissakin pizzerioissa pizza valmistetaan paikalla asiakkaiden nähden ja syödään heti lämpimänä. Sitä voidaan ostaa myös päivittäistavarakaupoista pakaste- ja einestuotteena. Monilla alueilla pizzan voi tilata puhelimitse tai internetissä ja myös tekstiviestillä kotiin kuumana.

Sana "pizza" tulee italian sanasta pizza (IPA: /pit:t͡sa/), jota käytettiin alun perin tarkoittamaan suurta määrää taikinapohjaisia ruokalajeja. Sanan arvellaan olevan peräisin latinan pincere -verbistä, joka tarkoittaa "soseuttaa". Ilmausta Che pizza! käytetään yhä tarkoittamaan "Mikä sotku!". Sanan monikko italiassa on pizze (IPA: /pit:tse/)." (Wikipedia)Silloin tällöin sitä erehtyy aivan väärään ravintolaan työntämään apetta suuhunsa. Näin kävi sunnuntaina 2. lokakuuta.

Porukkamme koostui kolmesta nälkäisestä karjusta. Oma ehdotukseni oli minkä tahansa ABC-aseman seisova pöytä, jossa saisi noin kymmenellä eurolla mättää oikein kunnolla. Toinen kaveri torpedoi ajatukseni välittömästi. Hän oli sitä mieltä, että "sen pitää olla kunnon roskaruokaa". Kolmannella puolestaan ei ollut mitään väliä missä ruokailumme tapahtuu. Niinpä päädyimme Turussa Vanhalla Tampereentiellä jo yli 20 vuotta toimineen pizzerian pöytään "roskaruuan kannattajan" ehdotuksesta.

En ollut käynyt kyseisessä ravintolassa varmaan kymmeneen vuoteen, joten en osannut pistää hanttiinkaan. Nooh... nytkään ei tarvitse käydä siellä ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen. Tilasin nimittäin pizza numero kolmen. Ruokalistan mukaan Oriental sisältää tomaattikastiketta, jauhelihaa, juustoa ja oregoanoa.Vesi kielellä odottelin pizzaa. Krapulakin oli melkoinen. Ryystin janooni Coca Cola -pullon loppuun ennen kuin ruoka saapui. Kun annokseni vihdoin tuli, kiinnitti pizzan ulkonäkö oitis huomioni. Sehän oli kuin toiselta planeetalta verrattuna vaikka Pizzalinen Orientaleen, jota tapaan toisinaan mutustella.

Tämän pizzerian Orientalissa ei ollut juustoa kai lainkaan. En ainakaan sitä silmämääräisesti huomannut, enkä myöskään maistanut. Jauheliha oli kovaksi liiskaantunutta ja maistui aivan joltain muulta kuin jauhelihalta. Oregoanoa ei ollut murustakaan. Pöydällä tosin oli erillinen kuppi tuota vihreää maustetta.

Tämä sunnuntaipizza oli todellinen floppi. Ja puolen tunnin kuluttua oli jälleen nälkä.

Kyseistä pizzeriaa ehdottanut kaveri on välillä onnistunut valitsemaan kunnon ruokapaikkojakin. Esimerkkinä FC Kebab Turun Nummenpakalla. Onneksi Turussa on kebabpizzerioita vähän joka nurkassa.Kuvituksena käytetyt pizzat eivät liity tapaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti