perjantai 9. kesäkuuta 2023

Sammakoita lummelammella 7. kesäkuuta

Kävin keskiviikkona Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa. Sattui olemaan aamuvuoro ja kamera mukana laukussa, joten ei muuta kuin auton nokka Liedosta lyhintä tietä Ruissaloon. 

Parin viikon tauon jälkeen tarkoituksenani oli valokuvata lummelammessa asustelevia vihersammakoita. Koska kuulemma vain asiantuntija pystyy erottamaan lajit, niin kuvissa esiintyy joko mölysammakoita, pikkuvihersammakoita tai niiden hybridogeneettisiä risteymämuotoja ruokasammakoita (syötävä sammakko).

Kasvitieteellisen ulkopuutarhassa on neljä lampea, joista perimmäisessä näitä veitikoita tapaa. Kyseessä on haitallinen vieraslaji, jota havaittiin ensimmäisen kerran Ruissalossa vuonna 2008. Ilmeisesti joku on tahallaan levittänyt niitä luontoon. 
Valokuvaajalle vihersammakot ovat vallan herkullinen kohde. Tälläkin kertaa sain roppakaupalla hyviä kuvia kun maltoin vähän odotella ja katsella missä päin lätäkköä pallosilmiä mahtaa olla. Osa paljasti olinpaikkansa kovaäänisellä kurnutuksella, johon pian vastattiin toisaalta. 

Lammikoilla suhaili myös sudenkorentoja. Nämä olivat sarjassaan vuoden ensimmäisiä mitä olen nähnyt. Yleensä niihin törmää loppukesällä.1 kommentti: