keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Alppiruusupuistossa 8. kesäkuuta

Raision lukion vieressä Kirkkoväärtinkujalla sijaitsee vuonna 1999 perustettu 4,5 hehtaarin kokoinen Alppiruusupuisto. Viimevuosina puisto on saavuttanut huikeita kävijämääriä - ihmismassat ovat suorastaan vyöryneet alueelle kännykkäkamerat tanassa. 

Olen useana vuotena käynyt itsekin vilkaisemassa metsikössä kukkivia alppiruusuja. Niiden kukinta ajoittuu suunnilleen toukokuun lopulta juhannukseen. Tänä vuonna kasvien paras ihailuaika olisi tällä viikolla, mutta minä poikkesin puistossa viime viikon torstaina kun sattui olemaan muutakin asiaa Raisioon. 




Metsässä risteilee polkuja, joita pitkin ihmisten toivotaan etenevän, eikä seikkailevan ruusupuskien lomassa kasveja tallaamassa. Puistossa on alppiruusuja peräti 1900 kappaletta ja lajikkeita 269, joista kotimaisia lajikkeita 31.

Mäntyvaltaisessa metsässä kasvaa myös istutettuja magnolioita, joiden kukinta alkaa ennen alppiruusuja. Kirkkoväärtinkujan kallioseinämällä on puolestaan erilaisia köynnöksiä. Luontaisesti metsässä kasvaa muun muassa suopursua, kurjenjalkaa ja maariankämmekkää. Kaikkien kasvien poimiminen on kielletty. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti