lauantai 3. marraskuuta 2018

Seurasaaren ulkomuseossa

Seurasaari on museosaari Helsingin kantakaupungin länsilaidalla. Siellä on toiminut vuodesta 1909 lähtien ulkomuseo, jonne on siirretty vanhoja puurakennuksia ympäri Suomea. Ulkomuseo käsittää noin kolmasosan Seurasaaren 46 hehtaarin pinta-alasta.

Seurasaari kuuluu Meilahden kaupunginosaan. Ulkoilualueiden lisäksi saaressa on kesäravintoloita ja kaksi uimarantaa. Toisessa niistä saa heilua pallit paljaana jos siltä sattuu tuntumaan, koska kysymyksessä on nudistiranta. Autoilu ja pyöräily saaressa on kielletty ilman erikoislupaa.


Seurasaari on kaupungin omistuksessa oleva suojelukohde. Ulkomuseon toiminnasta vastaa Museovirasto. Saaren suosituin vuotuistapahtuma on Seurasaaren juhannus, jossa morsiuspari sytyttää juhannuskokon.

Ulkomuseon kokoelmiin kuuluu kolmekymmentä rakennuskokonaisuutta ja 87 erillistä rakennusta. Ne ovat peräisin 1600-1800 luvulta. Museon vanhin rakennus on Karunan vanha kirkko (1686), joka toimii kesäisin suosittuna vihkikirkkona.

Karunan kirkko kiinnosti minua erityisesti. Olen usein ihaillut Karunan nykyistä graniittikirkkoa maakunta-ajelujen yhteydessä. Originaalin näkeminen on ollut pitkään haaveissa ja se toteutui lauantaina 20. lokakuuta.
Seurasaari on tunnettu eläimistään. Ne eivät pahemmin ihmisten läsnäolosta piittaa. Vastaan tuli oravia, kyhmyjoutsenia ja valtavan kokoisia kanadanhanhia. En muista ennen noin suuria yksilöitä ennen tavanneenikaan. Vaikutelma voi tosin johtua valkoposkihanhista, joihin olen tottunut Turun saaristossa ja jotka ovat Seurasaaren serkkujaan ainakin tuplaten pienempiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti