keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Hirvensalossa ja Kaskerrassa 17. marraskuuta

Meteorologit lupailivat kovasti lauantaille 17. marraskuuta aurinkoista keliä. Sellainen toki lopulta saatiinkin, vaikka vielä aamupäivällä oli sen näköistä, että taisi taas mennä ennustukset päin honkia. Suuntana oli Turun Hirvensalon saari.

Tall Ships Races -purjelaivatapahtuman aikana kesällä 2017 kummastelin ystäväni Harri Nato Leinon ottamia valokuvia, joista en ensin saanut lainkaan tolkkua. Kuvakulma nimittäin oli suorastaan hämmästyttävä. Mistä vinkkelistä hän oikein oli zoomaillut Aurajoen isoja purjealuksia? Se oli mysteeri viime lauantaihin saakka, jolloin Leino opasti minut paikalle.

Hirvensalon Retikallio ei ole mikään valtavan korkea, mutta näköalat sieltä ovat erinomaiset varsinkin Turun sataman, Aurajoen ja Ruissalon telakan suuntaan. Maisemametsuria jäin silti kaipaamaan, toki myös niitä isoja purjelaivoja.

Seuraavan kerran kun Tall Ships Races järjestetään Turussa, aikoo allekirjoittanut olla Retikalliolla sormi laukaisimella. Tapahtumaan ei ole kuin vajaa kolme vuotta aikaa, kesällä 2021 suuret purjelaivat saapuvat jälleen Aurajokeen.


Kivenheiton päässä sijaitsi ennen myös Peurakallion tanssilava. Siitä ei ollut enää jäljellä mitään, josta olisi voinut päätellä tontilla joskus olleen tanssipaikan. Hyvinpä oli putsattu joka ikinen rakennusjätteen palanen.

Retikallion lähistöllä on vanhoja ilmatorjuntabunkkereita, joita emme nyt käyneet ihmettelemässä.

Seuraava etappimme oli Kakskerran saari ja siellä sijiatsevan Nunnavuoren laella oleva pronssikautinen hauta. Leinon tietojen mukaan se on laajuudessaan lajinsa suurin näillä main. Kokoa kivikeolla totta vieköön olikin.

Kasaa oli selvästi kaiveltu ainakin sen keskivaiheilta. Liekö kyseessä muinainen tai vähän tuoreempi tutkija, siihen on vaikea minun maallikkona vastata. Sen sijaan joku taulapää oli kantanut hautakiviä nuotiotarpeisiin ja savustellut kyrsäänsä aivan kiviröykkiön lähellä. Mahtoi maistua herkulliselle.
Nunnavuorelta aukeni komeat näkymät niin Turkuun kuin Naantaliinkin. Pernon telakan nosturit, Tuomiokirkon, Martinkirkon ja Mikaelinkirkon tornit erottuivat selvästi.

Korkeiden kerrostalojen täytyy neljännessä kuvassa olla Turun Uittamoa, muutakaan emme pähkäilyltämme keksineet.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti