perjantai 26. syyskuuta 2014

Satamaristeily Turussa

Turun päivää on Turkuseuran aloitteesta vietetty vuodesta 1961. Ainakaan minua se ei ole hetkauttanut suuntaan eikä toiseen, mitä nyt useana vuonna ilotulitus on paukkunut ja kaikunut pitkin Martinmäen kerrostaloja.

Nykyään Turun päivän ohjelma on kuitenkin hyvin monipuolinen. Kiinnostukseni heräsi, kun huomasin turkulaismuseoihin pääsevän ilmaiseksi. Näin ei lopulta ollutkaan kaikkien museoiden kohdalla. Moinen vaan oli päässyt unohtumaan mainonnasta, tai sitten se oli hyvin, hyvin pienellä painettu.

Meriaiheiseen Forum Marinumiin euroitta pääsy edellytti Turun satamaristeilylle osallistumista. Olisin lähtenyt reissulle muutenkin, koska se on kahtena edellisenä vuotena jäänyt väliin. Tällä kertaa olin jonottamassa Pikku-Föri -alukseen noin puoli tuntia etuajassa. Se kannatti, sillä paattiin mahtui 38 matkustajaa ja jono sen kun kasvoi kasvamistaan.

Satamaristeily kesti noin 40 minuuttia. Oppaana oli sujuvasanainen satamamestari Antti Palonheimo, joka kertoi muun muassa sataman matkustaja- ja tavaramääristä.

Uteliaat matkustajat kyselivät mieheltä Telakkarannan uusista kerrostaloista. Niitä on tällä hetkellä valmiina Wärtsilän konepajan lähellä useitakin, mutta Aurajoen alajuoksun suulla vasta yksi rakennusvaiheessa.


Vaikea sanoa kuinka moni oli oikeasti kiinnostunut Turun sataman näkemisestä, sen historiasta ja nykypäivästä, vai olivatko he pelkästään ilmaisen lipun perään. Forum Marinumin lisäksi samalla biljetillä pääsi myös Suomen Joutseneen.

Satamanostureissa oli Turun päivää varten miehet puikoissa. Kauhat ja varret heiluivat kuin viimeistä päivää. Demonstraatioiden aikana pelkäsin valotolppien puolesta, koska etenkin uusi, punainen nosturi tuntui olevan kuin demonin riivaama.

Vaikka risteilin viime kesän aikana seitsemän kertaa mennen tullen Turun sataman ohi niin Vepsän saareen kuin Ruissaloonkin, oli tämänkertainen reissu tyystin erilainen. Eipä välttämättä tule ajatelleeksi niitä valtavia matkustajamääriä joita ruotsinlaivat kuljettavat. Eikä sitä, millaisia määriä nosturit purkavat ja lastaavat.


Forum Marinumissa en ollut aikaisemmin kuin aulassa kurkkaamassa. Nyt tuli käytyä molemmat rakennukset läpi. Täytyy joskus paneutua niihin paremmalla ajalla. Nähtävää on valtavasti. Eipä uskoisi päältäpäin miten paljon erilaista meriaiheista materiaalia rakennukset kätkevätkään sisuksiinsa. 


Forum Marinum. Nykäise narusta, nauti kesästä!2 kommenttia:

  1. Nostokurkien tanssiperformanssi, mielenkiintoinen lintuelämys!?
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Juu, harvemmin nostureita näkee tyhjänä heilumassa!

    VastaaPoista