maanantai 22. syyskuuta 2014

Länsi-Uudenmaan kierros osa 2 - Mustion linna

Mustion linna on Länsi-Uudellamaalla Mustiolla sijaitseva kartano, jonka rakennukset ovat peräisin vuosilta 1783-1792. Paikka sattui sopivasti matkamme varrelle Raaseporista Lohjalle.


Kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder (1751–1801), ja sensuunnittelivat Erik Palmstedt ja Christopher Friedrich Schröder. Sisustus mukailee kustavilaista tyyliä.

Itse kartano on sijainnut alueella jo 1600-luvulta, mutta vanhemmat rakennukset purettiin uuden päärakennuksen valmistuttua. Linnan ympärillä on laaja puisto ja vanha ruukki. Nykyään kartano toimii hotellina ja museona. Sen on kunnostanut nykyinen omistaja.

Koska Mustion linna ei kuulunut alkuperäiseen matkasuunnitelmaamme, visiittimme oli varsin pikainen. Se antoi sentään jonkinlaisen kuvan miljööstä. Mieleen tuli ruotsalaistyylinen komea kartano- ja puistoalue, jollaista en ole Suomessa aiemmin nähnyt. Täytyy joskus poiketa uudelleen paremmalla ajalla.2 kommenttia:

  1. Káunis paikka - sääli kun osa purettu. Mutta on kuitenkin jotain jälkipolvelle. Kuvia katsellessa tulee jotenkin rauhallinnen olo

    VastaaPoista
  2. Terveisiä Skånesta ♥

    VastaaPoista