sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Korppoolaismäellä

Eilen sain vihdoin aikaiseksi käydä Korppoolaismäellä. Homma on ollut viritteillä jo jonkin aikaa, mutta vaati pieniä ponnisteluja toteuttaa se. Harvinaisen sitkeä flunssa vaivasi melko tarkalleen viikon ja kaikki toiminta oli suorastaan ylivoimaista.

Mielessäni oli nähdä Aurajoen alajuoksu ja Telakkarannan rakennusvaiheet. Uusia taloja on jo valmistunut Wärtsilän entiselle laivateollisuusalueelle ja lisää tulossa. Alue tulee todennäköisesti olemaan varsinainen ökymiljöö, eikä sinne ole asiaa asumaan kuin paksun lompakon omistavilla.

Rakennusprojekti on jo kestänyt muutaman vuoden. Vanhat teollisuusrötisköt purettiin pois rumentamasta maisemaa ja kalliota louhittiin valtavat määrät. Rekkarallissa vietiin pahimmillaan sata kuormaa kiveä päivässä. Wärtsilän vanhat nosturit säilytettiin ja ovat nyt näemmä myös maalattu.

Korppoolaismäen päällä on iso joutomaa-alue. Siitä saisi varmaan pienellä kehittelyllä komean puiston. Nyt se muistuttaa roskineen lähinnä pussikalja-aluetta, josta on tavallista komeammat näköalat.

Joen toisella puolella näkyy legendaarisia laivoja kuten Suomen Joutsen ja Bore. Turun linna ja ruotsinlaivojen terminaalit häämöttävät hieman kauempana. Turun vanha vankila näkyy mahtavana jöötinä Kakolanmäen päällä.

Moni saattaa yllättyä Korppoolaismäen laajuudesta. Stårlarmkinkadun ja Aurajoen väliin jäävä alue on lopulta yllättävän iso. Sieltä löytyy Wärtsilän tehtaan ohella pientaloasutusta, sotien jälkeen rakennettu rintamiestaloalue ja Majakkarannan kerrostaloalue Pitkänsalmen rannalla. Viheralue mäen laella on monen hehtaarin kokoinen.
1 kommentti:

  1. Hienoa, että vanhat satamanosturit ovat saaneet uudet maalit. Olivathan ne jossain vaiheessa peräti hävitysuhan alla!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista