lauantai 19. huhtikuuta 2014

Hypöistenkoski Aurassa

Tässä päivänä eräänä oli mahdollisuus hypätä kaverin autokyytiin, hän kun oli työasioissa menossa käymään Aurassa.

Auran kunta sijaitsee noin 30 kilometriä Turusta Tampereen suuntaan. Maanviljelypitäjä ei tietääkseni peltojen lisäksi paljon muuta nähtävää tarjoa, mutta virtaa siellä sentään Aurajoki. Niinpä ehdotin visiittiä Hypöistenkoskelle, joka tuli tutuksi viime marraskuun lopulla siellä käydessäni Harri Nato Leinon kanssa.

Hypöistenkosken luontopolku alkaa melkein kuin varkain kunnan keskustasta. Paikka on niin hyvin piilotettu, että polulla käppäillessä luulisi olevan jossain paljon kauempana kuin aivan sivistyksen lähistöllä. Viitteitä urbaanista yhteiskunnasta näkyi ainoastaan junaradalla, jossa rautahepo kiisi vauhdilla kohti Turkua.

Luontopolku on vaatimaton ja lyhyt, mutta samalla sellainen, että huonokuntoisenkin luulisi jaksavan sen kiertää. Alkumatkasta maa oli varjopaikoissa vielä osittain jäässä. Matkalla näin kevään ensimmäiset nokkosperhoset tai ylipäätään minkään sortin perhoset.Koska en ole kalamiehiä, en osaa sanoa milloin tuollakin kannattaisi vapaansa heilutella. Luulisi meinaan Hypöisistäkin jonkunlaista suomukasta nousevan. Ainakin Liedon Nautelankoskella kalastajia näkee usein.

Kosken virtaus oli jonkun verran kovempi kuin marraskuun lopulla. Yllättävän äänekäs soundi noinkin vaatimattoman näköisestä putouksesta syntyy. Kivistä ja rannasta päätellen vesimäärä on joskus huomattavasti suurempikin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti