lauantai 5. tammikuuta 2013

Hobitti: Odottamaton matka

Hobitti on J. R. R. Tolkienin romaaniin Hobitti eli sinne ja takaisin perustuva kolmiosainen elokuvasarja. Elokuvat ohjasi Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian ohjannut Peter Jackson. Käsikirjoituksen tekivät Jackson, Guillermo del Toro, Fran Walsh ja Philippa Boyens. Guillermo del Toron oli tarkoitus myös ohjata elokuvat, mutta toukokuussa 2010 hän ilmoitti vetäytyvänsä tehtävästä tuotannon viivästyttyä toistuvasti. Lokakuussa 2010 del Toron korvaajaksi julkistettiin Jackson. Kuvaukset alkoivat 21. maaliskuuta 2011 ja päättyivät 6. heinäkuuta 2012 Uudessa-Seelannissa. (Wikipedia)


Taru sormusten herrasta -trilogia kolahti allekirjoittaneelle kovasti viime vuosikymmenen alussa. En ollut aikaisemmin perehtynyt aiheeseen juuri lainkaan. Romaaneja en ole tykännyt koskaan lukea, joten Taru sormusten herran kaltainen tiiliskiven kokoinen möhkäle ei olisi voinut tulla kysymykseenkään.

Peruskoulussa väkisin luetetut Havukka-ahon ajattelijat ja muutamat muut suomalaiset perusteokset ovat jättäneet jälkensä kirjaharrastukseeni. Siihen aikaan painotettiin aina, ettei opi kirjoittamaan ellei lue kirjoja. Ainakaan minun kohdalla se ei ole pitänyt paikkaansa. Anteeksi vaan, arvoisat entiset äidinkielen opettajani.


Kääpiöt illanvietossa.

Hobitti -leffaa kohtaan ei juuri mitään ennakko-odotuksia ollut. Tiesin siitä vaan, että ohjaaja on uusi-seelaintilainen Peter Jackson. Sama mies, joka on Sormusten herrojen takana. Jackson on takuuvarma tekijä, jonka vanhoja elokuvia pidän suuressa arvossa. Esimerkiksi esikoisteos Bad Taste (-87) on splatter-komediaa parhaimmillaan. Samaan genreen voi lukea zombiehurjastelu Braindeadin (-92).

Kun muistelee Bad Tasten alkutekstien aikana tulevaa Wingnut Films -logoa, on hieman outoa nähdä saman firman tunnus Jacksonin nykyisten tuotosten alkumetreillä. Vaikka budjetit ovat aivan toista luokkaa, ohjaaja pysyy tunnistettavassa tyylissään, eikä menestyksestään huolimatta ole unohtanut juuriaan.


Bilbo nuorukaisena.

Kävin Tapaninpäivänä katsomassa Hobitin Turun Kinopalatsissa. Iso sali oli viimeistä penkkiä myöten täynnä. Vieressäni istui pari teinityttöä, mutta ikäjakauma oli tasainen eri sukupolville. Näytti erään turkulaisbändin rumpalikin olevan yleisössä.

Hobitti -trilogian ensimmäinen osa Odottamaton matka toi oitis mieleen Sormusten herra- elokuvat. Samoja henkiöhahmoja oli useita. Muun muassa velho Gandalf ja sekasikiö Klonkku olivat mukana. Huumoria elokuvassa viljeltiin enemmän kuin Sormusten herroissa, mikä oli selkeä ero.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat aikaan 60 vuotta ennen Sormusten herroja. Siinä hobitti Bilbo kohoaa sankariksi, kun palataan ajassa taaksepäin. Kaverista kehittyy jo tässä osassa varsinainen suurmies, vaikka alku takkuaakin pahoin.

Hobitti: Odottamaton matka kesti 2 tuntia 50 minuuttia. Aika meni lentäen, eikä edes perse ehtinyt puutua. Jatko-osia odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti