tiistai 28. toukokuuta 2024

Sammakot ja matelijat 26. toukokuuta

Kuten parina edeltäväkin kesänä, on allekirjoittaneella ollut tapana käydä Turun Ruissalossa kasvitieteellisen puutarhan mailla kuvaamassa lummelampea, jossa majailee vihersammakoita. 

Huolimatta siitä, että kyseessä on haitallinen vieraslaji, jonka leviämisessä ovat mitä ilmeisemmin ihmiset auttaneet, ovat kurnuttajat varsin kuvauksellisia. 

Vaikka eletään vielä toukokuuta, on käytännössä jo täysi kesä lähes kolmenkymmenen asteen helteineen. Kevät jäi takatalvesta johtuen aivan tyngäksi. 
Uteliaita sammakkobongareita on tänäkin vuonna ollut lammikon reunalla lukuisia. Kaksi vanhempaa naista muistin viime elokuulta, jolloin katselimme sammakoita tovin yhdessä. Rouvatkin olivat kuulemma ehtineet keskenään supatella, että tuossa menee se sama kuvaaja, joka ollaan ennenkin nähty. 

Lammikossa saattaa nähdä myös rantakäärmeitä. Pari vuotta siellä on pesinyt liejukana. Ehkä kaksikin paria, koska loppukesällä lukuisia poikasia pomppii lumpeenlehdillä. 

Varmasti löytyy rutkasti ihmisiä, joita sammakot mulkosilmineen eivät voisi vähempää kiinnostaa. Heille voin suositella esimerkiksi kansantanssia tai käsipalloa, jos se vaikka helpottaisi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti