tiistai 12. joulukuuta 2023

Itsenäisyyspäivänä rantapromenadilla

Suomen 106. itsenäisyyspäivää vietettiin viime keskiviikkona 6. joulukuuta 2023. Omalta osaltani juhlistin päivää kävelyllä Turun Ruissalossa, jossa kohteenani oli Kansanpuisto ja Pikku-Pukin rantapromenadi. 

Ruissalon kauniissa maisemissa kelpasi tallustella pikkupakkasessa. Mereltä puhaltanut viimakaan ei ollut ylivoimainen. 

Ylitöihinkin olisin mennyt, mikäli olisi kysytty. Seuraavana päivänä sainkin kuulla tuplapalkkaa nauttineilta ja reilusti pidennettyjä taukoja viettäneiltä työkavereiltani, että "Olis vaan kannattanut tulla". Kuinka lohduttavaa. 

Itsenäisyyspäivälounaan nautin raisiolaisessa kebabpizzeriassa, jonka höyryäviin lihapatoihin olen luottanut jo kymmenisen vuotta. Ravintola on lähiaikoina nostanut hintojaan sen verran paljon, että alkaa olla siinä ja siinä kannattaako ihan pikkunälän kanssa sinne mennä. Mutta koska syöpöttelyyn sisältyy juomatkin, menee homma yhä plussan puolelle. 




Aterioinnin päätteeksi oli aikaa selata kännykkää. Iltalehdessä silmään osui Juuso Taipale-nimisen kirjoittajan kolumni otsikolla "Näkökulma: Edwin Laineen Tuntematon sotilas joutaa pois tv:stä". Koska pidin lukemastani, päätin linkittää jutun Facebookiin.  

Taipale kirjoittaa, että "2000-luvulla on perinteeksi muodostunut Laineen Tuntemattoman esittäminen televisiossa. Se on klassikkoelokuva, jota ajan hammas on purrut pahasti ja että tarjolla olisi parempikin elokuva, joka on Aku Louhimiehen ohjaama uusin Tuntematon sotilas".

Mielestäni kirjoitus oli asiallinen ja olen siitä samaa mieltä. Jutun voi lukea linkistä https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/b8be5f86-0c79-42d9-a35f-be9c8387cc3e 

Hämmästykseni oli suuri, kun linkkini alle alkoi ripeään tahtiin ilmestyä kirjoitusta vastustavia kommentteja. Osasin toki odottaa, että varmaan etenkin kiihkeimmät perussuomalaistuttuni tarttuvat aiheeseen. Mutta kun joukkoon yhtyivät vihervasemmistoa äänestävät yliopistoihmisetkin Edvin Laine-hehkutuksineen, olin todella kummissani.  

Facebook-linkin alle kirjoitettiin muun muassa, että "Enkö saa katsoa vanhoja suomifilmejä?", "Iltalehden voisi lakkauttaa" ja kerrottiin kuinka sodassa traumatisoitunut isoisä teki 70-luvulla itsemurhan. 

Osittain kiihkoa selittänee Iltalehden käyttämä otsikointi. Sen perusteella saattoi saada käsityksen, että Tuntematonta sotilasta ei kannattaisi näyttää itsenäisyyspäivänä. Klikkaamalla jutun auki olisi jokainen lukutaitoinen saanut tietää, että kyseessä on näkemys, jonka mukaan Louhimiehen Tuntematon on parempi elokuva kuin Laineen Tuntematon. Siksi juuri se kannattaisi näyttää televisiossa itsenäisyyspäivänä. Näköjään medialukutaito on yhä melkoisen ylivoimaista monille! 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti