tiistai 28. marraskuuta 2023

Pakkaspäivä Saaronniemessä 26.11.

Viime sunnuntaina koettiin vuodenaikaan nähden yllättävä ilmiö, kun aurinko paistoi oikein vaan kunnolla. Samalla se tarkoitti sitä, että pakkasin kameran olkalaukkuuni ja lähdin maisemia tallentamaan.

Saavuin Turun Ruissalon Saaronniemeen puoli kahden aikoihin iltapäivällä. Kirkkain päivänpaiste oli jo hiipumaisillaan, mutta valoa riitti silti. Onneksi olin tuohon aikaan liikkeellä, sillä tunnin kuluttua alkoi jo hämärä painaa päälle. 

Pakkasta oli kymmenkunta astetta. Merivesi höyrysi, mutta ei ihan siihen malliin kuin oletin. Kuvissa se ei pahemmin näy. Ylimmässä fotossa, jota pidän päivän parhaimpana otoksena, ilmiö onneksi vaikuttaa lentävien laulujoutsenten taustalla.
Saaronniemessä viereeni parkkeerasi auto, josta poistui äiti kahden alakouluikäisen tyttärensä kanssa. Tuumin, että he tuskin ovat talviuimaan menossa. Likat kun eivät varsinaisesti olleet talviuimarien näköisiä. Väärässä olin. Rannalla joutsenia tarkkaillessani tytöt ramppasivat uimassa varmasti ahkerimmin koko porukasta! 

Päivän erikoisuus oli laulujoutsenperhe. Saaronniemessä ja Turun seudun merialueilla yleensä joutsenet ovat mallia kyhmy, joten tätä voi pitää pienenä ihmeenä. Kuin myös sitä, että poikasia oli peräti kuusi kappaletta säilynyt elossa näihin päivään saakka. 

Poikaset olivat huomattavasti enemmän emojensa näköisiä kuin kuukausi takaperin läheisellä Kuuvannokalla bongaamani kyhmyjoutsen perheen jälkeläiset. Ne kun näyttivät ensi alkuun värityksensä perusteella kanadanhanhilta. 

Suomen kansallislinnut eivät jääneet yhteen paikkaan kyyhöttämään, vaan uivat kuin tilauksesta auringonsillan ohi, jolloin nappasin pari onnistunutta ruutua. Eipä ollut hukkareissu tämäkään. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti