sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Pikavisiitti Brändön Jurmoon

Kesälomani starttasi vierailulla Ahvenanmaan puolelle Brändön Jurmoon. Helpoiten sinne pääsee yhteysaluksella Kustavin Vuosnaisista. Brändön Åvan satamasta lähtee lautta Jurmoon. 

Jurmo sekoittuu helposti tunnetumman kaimansa kanssa. Korppoon Jurmo on kuuluisa saari Saaristomerellä. Pitkulainen Salpauselän jatke on luontoturistien suosiossa, jossa kävin itsekin viimeksi viime kesänä. 

Mieleen muistuu erään kaverin Facebook-päivitys jonkun vuoden takaa. Siinä hän ihmetteli miten "Jurmossa voidaan järjestää tansseja", kun saari on niin hankalasti saavutettavissakin. Kyseessä oli kuitenkin Brändön Jurmo, jossa ainakin 80-luvulla pantiin kesäisin jalalla koreasti. Kustavistakin lähti naapurikuntaan innokkaita tanssijoita. 

Vuosnaisissa yhteysalus M/S Ådaniin astelivat lisäkseni työkaverini Kake Ahlroth ja Sunttu Sundell. Kumpikaan ei ollut aiemmin Jurmossa käynyt. Minullakin oli edellisestä kerrasta 22 vuotta aikaa. 

Ålandstrafikenin laiva ei ajele Vuosnaisista Åvaan kuin reilun puoli tuntia. Juuri kun saimme mukavasti perseet penkkiin, jouduimme luovuttamaan paikkamme pariskunnalle, jolla oli mukanaan koira. Kuulemma istuimme koirapöydässä. 

Loppumatkan käytin kannella katselemalla taivaanrannan uhkaavan näköisiä pilviä. Taivas ei onneksi revennyt ja Jurmon reissusta selvittiin kuivin vaattein. 

M/S Doppingenin kyydissä matka Jurmosta Åvaan kesti kymmenen minuuttia. Alus teki muutaman jyrkähkön käännöksen, joiden aikana ihmettelin sen sulavia liikkeitä. Ihan mikä tahansa paatti ei noin äkkiä vaihdakaan suuntaa. 

Parinkymmenen vuoden takaisesta Jurmon käynnistäni ei ole juuri muita muistikuvia kuin se, että olin liikkeellä kaverini Anssin ja hänen silloisen vaimonsa kanssa. 

Joskus 70- ja 80-luvuilla olen ollut venekyydissä Kustavista Jurmoon muutaman kerran, mutta näistä retkistä on vielä vähemmän muistikuvia. Niinpä Jurmo näytti vähän erilaiselta kuin kuvittelin, jotenkin isommalta. 

Jurmossa talot on rakennettu etelärannalle ja suurin osa saaresta on rakentamatonta. Vuonna 2020 asukkaita oli 44. Saaren suurin pituus on 3,5 kilometriä. 

Kyläraitilla ei montaa ihmistä näkynyt. Satamassa oli pari venettä, joista toinen mallia öky. Todennäköisesti jo viiden minuutin ajelu kuluttaa kuukausipalkkani verran löpöä, mutta mikäpä siinä jos on varaa moiseen lystiin. 

Alhroth etsi ja löysi saaren kaksi geokätköä. Käsittääkseni ne eivät kovin hankalissa paikoissa olleet.  

Tällä kertaa Jurmoon tutustumiseen ei ollut liioin aikaa, mutta saarelle ehkä palataan uudemman kerran vielä kuluvana kesänä. Siinä tapauksessa kiirettä ei pitäisi olla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti