sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Louhisaaren linnanpuistossa 19.7.

Kuluneella viikolla kävin kotikonnuillani Kustavissa. Paluumatkalla poikkesin Askaisten Louhisaaressa, joka tunnetaan parhaiten Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymäkotina.  

En tarkkaan muista koska viimeksi vierailin Louhisaaressa, mutta siitä taitaa syyskuussa tulla kolme vuotta. Tuolloin mukanani oli lähistöllä Maskussa asuva harrastajamalli Nelli. Aiheesta tarkemmin  linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2020/12/nelli-louhisaaressa.html

Kartanon päärakennus ja sivurakennukset ovat valmistuneet vuonna 1655. Puutarhanhoidosta kiinnostuneen kreivitär Vendla Sofia Mannerheimin aikana on todennäköisesti istutettu komea Askaisten kirkolle johtava puukuja. Kartanon ympärille kehiteltiin englantilainen maisemapuisto, joka pitkin kelpaa tallustella ja ihailla maisemia. 

Puisto uudistettiin Paludan & Steniuksen puutarhatoimiston vuonna 1874 tekemän suunnitelman mukaan 1870- ja 80-luvuilla. Pääosa nykyisen puiston harmaa- ja palsamipoppeleista sekä omenatarha ovat peräisin tältä ajalta.  
Olen käynyt kartanolinnassa sisällä vain kerran. Kyseessä ei silloin ollut opastuskierros, mutta sellaiselle näytti nyt olevan kova kysyntä. Ihmisiä oli parisen kymmentä kuuntelemassa oppaan tarinoita pihamaalla, josta seurue eteni sisälle linnaan. 

Louhisaaressa järjestetään myös suosittuja kummituskierroksia. Olen ajatellut joku kerta osallistua. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti