maanantai 19. joulukuuta 2022

Syyskesällä reissussa osa 3 - Kallon majakka

Kallo on Porin Mäntyluodon edustalla sijaitseva kallioinen saari. Sinne ei kauan ajellut Yyteristä, jossa majapaikkamme oli. 

Kallon kalliolta löytyy yksi Suomen valokuvatuimmista majakoista, Kallon majakka. Syy moiseen on se, että aivan majakan viereen pääsee autolla, joten se on helposti saavutettavissa. Läheiset kalliot houkuttelevat niin kuhertelijoita kuin luontoturistejakin. 

Kallon nykyinen rautaelementeistä koottu kahdeksankulmainen majakkatorni ja viereinen puinen majakanvartijan talo on rakennettu vuonna 1903. 

Pikkuinen majakka ei koollaan loista. Kun näin sen ensimmäisen kerran syyskuussa 2013, olin hetken monttu auki. Mietin, että tulimmekohan varmasti oikeaan osoitteeseen? Reilun yhdeksän metrin korkuinen rakennus on lilliputtikokoa verrattuna tunnetumpiin kollegoihinsa kuten Isokarin tai Bengtskärin majakoihin - toki sijainti mantereen kupeessakin aivan erilainen kuin kaukana aavalla merellä.  

Kallon majakasta tulee lähinnä mieleen iso loisto, jollainen se enemmän onkin. Majakkaseuran kotisivuilla Kallo mainitaan "satamaloistoksi, joka ohjasi laivat sataman suulla olevan Trekantin matalikon ohi". 

Majakan kupeessa on kahvila, joka ei ollut auki käyntipäivänämme 29. elokuuta. Todennäköisesti kesäkausi oli jo ehditty päättää. Muutoin olisin istahtanut terassille, siemaillut kylmää juotavaa ja katsellut komeita maisemia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti