keskiviikko 21. joulukuuta 2022

Syyskesällä reissussa osa 5 - Suomen ilmavoimamuseo

Satakunnasta matka jatkui Keski-Suomeen. Sunttu Sundellin ja MP Vanteen toiveesta seuraava etappimme oli Tikkakoskella sijaitseva Suomen ilmavoimamuseo. 

Jyväskylän lentoaseman lähellä sijaitsevan ilmavoimamuseon hallista löytyy 24 lentokonetta. Suurin osa niistä on Suomen ilmavoimien käyttämiä sotilaslentokoneita. Museo on Itsenäisen Suomen ilmavoimamuseosäätiön ylläpitämä.

Museon toiminta alkoi vuonna 1979 Luonetjärven lentokentän lentokenttähalli 1:ssa. Vuosittaisia kävijöitä on noin 25 000 ja siellä työskentelee yhdeksän henkilöä. 
Perusnäyttely kertoo Suomen sotilasilmailun historiasta sen syntyvaiheista nykyaikaan. Esillä on 1900-luvun alkukymmeniltä yksi- ja kaksitasoisia lentokoneita, sotiemme hävittäjiä ja pommittajia sekä sotien jälkeisen ajan suihkukoneita. Hommaa täydentää eri aikakausien varusteet, valokuvat ja filmimateriaali. 

Otsikkoa kirjoittaessani huomasin, että kuvassa rakennuksen seinässä lukee pelkistetysti "Ilmailumuseo", eikä "Suomen ilmavoimamuseo". Syy moiseen lienee se, että talo oli ennen nimeltään Keski-Suomen ilmailumuseo ja seinään on jätetty jälkimmäinen sana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti