torstai 20. lokakuuta 2022

Halikon kurpitsapellolla

Salon kupeessa Halikossa sijaitseva Rannikon Puutarha on useana vuotena tuonut valtavan määrän kaiverrettuja kurpitsoja pellolle Halikon museosillan viereen. 

Valtakunnallinen uutiskynnys ylittyi reippaasti viime syksynä, jolloin virnistelevistä kurpitsapäistä kiinnostuttiin televisiota myöden. Medianäkyvyys toi paikalle kymmeniä tuhansia uteliaita ihmisiä aina Savosta asti. 

Ilkeännäköiset kurpitsat juontavat juurensa rapakon takaa Amerikasta. Siellä Pyhäinpäivän eli sikäläisen Halloweenin juhlinta on kova sana. Suomeen villitys rantautui vasta tämän vuosituhannen puolella. Toki John Carpenterin ohjaama kauhuelokuva Halloween (-78) ja saksalainen hevibändi Helloween olivat tuttuja monille kasarin lapsille, mutta nykyhömpötyksestä innostuu etupäässä nuorempi ikäpolvi. 
Kävin Halikon kurpitsapellolla ensimmäisen kerran viime syksynä. Sadat, ellei jopa tuhannet kurpitsakynttilät olivat vaikuttava näky. Tuolloin oli muuten pilkkopimeää, eikä alueella nähnyt kunnolla kävellä. Ei tiennyt onko vastassa oja vai kivi. 

Tästä viisastuneena viime sunnuntainen visiitti ajoitettiin siten, että kurpitsat näkee niin päivänvalossa kuin pimeässäkin. Puoli seitsemän aikaan oli jo sen verran hämärää, että pääsi kokemaan molemmat. 

Kurpitsapellolla on myös telttaravintola, josta saa kahvilatuotteiden ohella muun muassa kurpitsamakkaraa. Luonnollisesti moista ihmettä piti maistella. En hetkeen muista parempaa makkaraa syöneenikään, kerrassaan mahtava makuelämys! Perniön Lihan valmistamassa tuotteessa on 20 prosenttia kurpitsaa ja loppu tuntuikin olevan lähes pelkkää lihaa.

Rannikon Puutarhalla on runsaasti ukrainalaisia työntekijöitä. Hyvä, että ovat täällä hommissa, eivätkä sotahullun imperialistin joukkojen pommittavana omassa maassaan. Huomasin myös paljon aasialaisia, jotka lienevät saman alan duunareita. Heidän taidonnäytteitään kelpasi ihastella pitkin peltoa. Museosillallakin oli upeasti kaiverrettuja virnisteleviä kurpitsapäitä riittämiin. 
Kurpitsapuiston tarkka osoite on Turuntie 19. Parkkipaikkoja löytyy tien toiselta puolelta ja Halikon Prisman pihalta on ilmainen bussikuljetus paikalle. Kurpitsaviikot jatkuvat 23. lokakuuta asti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti