maanantai 20. heinäkuuta 2020

Vuosnaisten uudella luontopolulla

Kustavin Vartsalan saaren kärjessä Vuosnaisissa avattiin kesän alussa luontopolku.

Vuosnainen on tunnettu etenkin siitä, että sieltä lähtee yhteysalus Brändöön Ahvenanmaalle.


Lauttalaiturin lisäksi Vuosnaisissa on legendaarinen Vuosnaisten meriasema, joka kulkee yhä kansan suussa ytimekkäästi entisen omistajansa Boriksen nimellä. Nykyään yritys on ollut kymmenkunta vuotta uusilla omistajilla, mutta Boriksen henki elää yhä vahvasti ainakin sisutuksessa.

Meriaseman vieressä on uudempi ravintola- ja matkailuyritys, nykyseiltä nimeltään Spauna. Juuri Spaunan parkkipaikan vierestä lähtee Vuosnaisten luontopolku.

En yhtään epäillyt, etteikö 1,3 kilometriä olisi riittävä luontopolun pituus komeissa rantamaisemissa. Päinvastoin ihmettelin enkö ole jo kulkenut tuota matkaa - lenkki nimittäin tuntui ainakin hellepäivänä paljon pidemmältä.
Vuosnaisten luontopolussa ehdotonta plussaa ovat upeat merimaisemat. Reitti ei sovellu huonojalkaisille- tai kuntoisille, sen verran hankalaa maastoa se on käytännössä koko matkalta.

Vaikka sekä Meriaseman, Spaunan ja lauttalaiturin parkkipaikat olivat aivan täynnä, olin kai ainoa ihminen koko reitillä. Ainakaan ketään ei tullut vastaan tai näkynyt kallioisilla rannoilla.

Polun aloituspaikka on hieman huomaamaton, vaikka siinä isohko kyltti onkin. Polku kulkee oranssein nauhoin merkittyä reittiä.

Opastenauhaa saisi olla matkalla reilumminkin. Muutaman kerran piti ihmetellä missä sitä värinauhaa oikein killuukaan. Aivan loppumetreillä sitten eksyinkin polulta.

Tilanteessa ei vanhana kustavilaisena toki ollut mitään katastrofaalista, koska tiesin mihin päädyin. 1980-luvun lopun kesätyönantajani tilukset olivat parhaat päivänsä nähneet ja Vuosnaistentie pilkotti aivan lähistöllä.

Tiedä sitten miten polku olisi loppupäästään kuulunut mennä, mutta se selvinnee seuraavalla kerralla, joka voi olla aika piakin. Oli meinaan sen verran hienot maisemat, että tämä ei varmasti jää viimekseksi käynnikseni.

Vakka-Suomen Sanomista 16. heinäkuuta olleen artikkelin perusteella ymmärsin, että pitkospuita ja lisää luontoa käsitteleviä infotauluja on tulossa piakkoin. Polun aloituspaikka löytyy osoitteesta Vuosnaistentie 617, 23360 Kustavi.


1 kommentti:

  1. Kauniin oloinen luontopolku. Meillekin on tänne meidän paikkakunnalle sellainen suunnitelmissa, mutta ilmeisesti ensin täytyy tehdä luontoselvitykset. Ihana kun teillä on tuo meri tuossa. Meillä ei sellaista valitettavasti ole, mutta uskon että tulee hyvä lopputulos ja on sitten mukava viettää sielä päiviä luontoa ihaillen.

    VastaaPoista