maanantai 30. maaliskuuta 2020

Lapin reissu osa 7 - Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto on Enontekiön Kilpisjärvellä sijaitseva Suomen vanhin luonnosuojelualue. Sen halki idästä kulkee yhteispohjoismainen Kalottireitti. Pinta-alaltaan 30 neliökilometrin puisto on ollut suojeltuna vuodesta 1916 alkaen ja maamme ensimmäiseksi luonnonpuistoksi se tuli 1938.


Alueella on kalkkipitoisen maan takia Suomen monipuolisin tunturikasvilajisto. Joitakin lajeja ei tavata missään muualla maassamme ja monia vain läheisellä Saanatunturilla sekä muualla Käsivarren-Lapissa. 

Lajistoon kuuluvat muun muassa jääleinikki, lapinalppiruusu, arnikki, tunturikallioinen, pahta-ailakki ja tunturikatkero. En ollut tainnut olla yhdestäkään aikaisemmin kuullut. Viimeisestä tuli lähinnä alkoholijuoma mieleen.Porojen laidunnus luonnonpuistossa on kielletty, eikä niitä tosiaan näkynytkään. Muuten kyllä lähes riesaksi saakka etenkin Kilpisjärven kyläraitilla.

Puistossa saa lumettomana aikana kulkea vain merkittyjä polkuja pitkin, joita on viisitoista kilometriä. Retkeilypolku vie Kolmen valtakunnan rajapylkille puiston läntisimmässä kolkassa.

Rajapylkki olisi varmasti ollut näkemisen arvoinen, mutta tyydyimme tekemään lenkin lähimaastossa. Nähtävää ja valokuvattavaa riitti etenkin Siilaskoskessa ja sen takana häämöttävässä Siilasjärvessä.2 kommenttia:

  1. Aika törkeää! Lähellä 3xrajapyykkiä ja ei sitten sitä valloita!?
    T.Matti "Viki" Vikström
    pieni Lapin työmies

    VastaaPoista