sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Prahan reissu osa 5 - Prahan linna

Prahan linna (Prazsky hrad) on keskiajalla perustettu linnoitus Prahassa, Tsekin tasavallassa. Guinnessin ennätystenkirjan mukaan Prahan linna on suurin muinaislinna koko maailmassa. Se on peräti 570 metriä pitkä ja keskimäärin 128 metriä leveä. Pinta-ala on 7,3 hehtaaria.

Prahan linnan perusti 800-luvulla prinssi Borivoj ja se on sittemmin rakennettu useaan kertaan uudelleen. Lukuisista tulipaloista ja valloituksista huolimatta linnassa on säilynyt monia rakennuksia ja rakennelmia koko linnan historian ajalta.

Vuodesta 1918 linna on toiminut myös Tsekkoslovakian ja nykyisin Tsekin presidentin virka-asuntona. Vahdinvaihto linnan porttien edessä tapahtuu joka tunti ja keskipäivän seremonia sisältää myös fanfaarit.

Linnan alueella on myös Pyhän Vituksen katedraali. Se on goottilaiseen rakennustyyliin tehty maan merkittävin ja suurin kirkko.
Linnavuorta edeltävänä iltana tuli hieman maisteltua olutta ja Fernet brancaa. Aamulla en valitettavasti seurannut tarpeeksi tiiviisti neuvotteluja hotellista tilatun kuskin kanssa. Taksista ulostautumisen jälkeen huomasin, että olemmekin linnavuoren juurella, emmekä suinkaan päällä, kuten tietenkin tarkoitus oli. Eipä muuta kuin krapulassa kiipeämään jyrkkää rinnettä ylös ja selkä likomärkänä katselemaan nähtävyyksiä. Käyhän se niinkin.1 kommentti: