maanantai 10. lokakuuta 2016

Tummamäen luontopolulla

Tummamäen luontopolku Vehmaalla on takuulla erilainen luontoelämys. Vanhalla graniittilouhoksella mutkitteleva reitti on mielenkiintoinen, joskin melko lyhyt taival.

Kävin Tummamäellä ensimmäisen kerran syksyllä 2013, jolloin se oli juuri avattu. Huomasin asiaa koskevan jutun Vakka-Suomen Sanomista ja seuraavana viikonloppuna olinkin jo paikalla.


Lauantaina 8. lokakuuta Tummamäessä ei ollut minun ja Sunttu Sundellin lisäksi kuin yksi seurue. Järjetön viima varmasti haittasi monen ulkoilua, eikä Tummamäki ehkä ollut parhaimmillaan muutenkaan, vaikka ruska olikin. Ehkä viikkoa aikaisemmin olisi ollut komeammat värit luonnossa.

Vaikka polun varrella onkin infotauluja siellä täällä, kaipaisin alueen historiasta astetta tarkempaa tietoa. Ainakin Hitlerin Saksaan on tai oli tarkoitus kuljettaa Vehmaan graniittia. Tällaisen muistan joskus lukeneeni.

Alueella tehtiin taannoin tuhoja. Ilmeisesti mopopojat olivat olleet asialla. En tarkkaan muista mitä kaikkea nuo vandaalit olivat hajottaneet, mutta grillikatosten irtaimistoa ainakin ja puuceen. Siinä näytti nyt olevan upouusi ovi.
1 kommentti:

  1. Hieno paikka. Suosittelen kaikillem jotka eivät ole vielä käyneet. Käyn alueella kerran pari vuodessa. Tipautan myös muutaman killingin alueen ylläpitoa tukevaan teräslippaaseen.

    VastaaPoista