maanantai 26. toukokuuta 2014

Friskalanlahdella 12. toukokuuta

Friskalanlahti on Turun Hirvesalossa sijaitseva lintuvesi. Alue löytyy Friskalan kartanon kaakkoispuolelta. Se on matala ja ruovikkoinen merenlahti, joka uhkaa kasvaa umpeen. Pinta-alaltaan alue on noin sata hehtaaria.

Friskalanlahden rannalla on 12 hehtaarin suuruinen luonnonsuojelualue. Rantaniityllä on laidunnettu karjaa viimeiset 25 vuotta. Laitumia oli vuonna 2007 yhteensä 51 hehtaaria.

Friskalanlahden linnusto on hyvin monipuolinen. Lintubongareita käy paikalla paljon. Maanantaina 12. toukokuuta en tosin nähnyt ainuttakaan. Liekö pilvinen päivä ja sateen uhka ollut syynä? Vettä ei onneksi ripotellut, kun Hyttisen Miikan kanssa kävimme tutustumassa alueeseen.

Vaikka Friskalanlahti on melko lähellä asuinpaikkaani, enpä ole siellä koskaan aikaisemmin piipahtanut. Olen toki ollut tietoinen alueesta ja siellä olevasta lintutornista, mutta jostain syystä visiitti on jäänyt tekemättä.

Kaislikon keskellä on matala kyttäyskoppi, josta saattaa nähdä vesilintuja lähietäisyydeltä. Kovin iso äijä ei rakennelmaan edes mahdu tai ainakin takuuvarmasti lyö nuppinsa kattoon. Luulisi tuollaisen natisevan mökin pikemminkin pelottavan lintuja.

Yllätys oli, että pitkospuita pitkin pääsee kulkemaan laidunpellon laitaa melkein Kaistarniemen risteykseen saakka. Polku tosin alkaa loppua kohden olemaan häiritsevän kapea. Tiheään juntattuja pystypuita on liikaa tehdäkseen kävelystä miellyttävää. Tiedä sitten mikä merkitys niillä on, liekö karjaeste? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti