lauantai 11. elokuuta 2012

Ahvenanmaa osa 1


Sunttu ja Mikko Viking Linen kannella.

Kesälomani toisen osan tähänastinen huipennus on ollut 2. - 6. elokuuta tehty Ahvenanmaan reissu. Matkaa ruvettiin suunnittelemaan viime vuoden syksyllä. Tuolloin kuvioissa oli mukana myös Itämeren suurin saari, Ruotsin Gotlanti. Se kuitenkin pudotettiin pois.


Tutkailin majoitusvaihtoehtoja netistä ja Viking Linen Åland -oppaasta. Olin perin kyllästynyt Maarianhaminan leirintäalueeseen Gröna uddeniin. Eipä siinä mitään vikaa ole, mutta vaihtelu virkistäisi. Gröna uddenissa kun on tullut oltua laskujeni mukaan 30 vuoden aikana peräti 13 kertaa.

Gröna uddenissa mökki maksaa 90 euroa per vuorokausi, kun taas Viking Linen luettelosta löytynyt Sundin kunnassa sijaitseva Prästö stugor & camping oli vain noin 220 euroa neljältä yöltä. Ehdotin tätä matkakumppaneilleni Suntulle ja Mikolle. Läpi meni heti.


Kobba Klintar lähellä Maarianhaminaa Vikingin kannelta nähtynä.

Prästö on lähellä Bomarsundin linnanraunioita, eikä Kastelholman linnaankaan ei ole pitkä matka. Maarianhaminasta katsottuna se on kuitenkin kaukana, 32 kilometrin päässä.

Tie Maarianhaminan satamasta Prästöön on kauttaaltaan paremmassa kunnossa kuin mihin Manner-Suomessa on totuttu, nopeusrajoituskin lähes koko matkan 90 km tunnissa. Maarianhaminasta ei huristellut Prästöön kuin ehkä 25 minuuttia.

Päivärytmi reissulla oli sellainen, että lähtö Prästöstä aamupäivisin oli siinä kello 11 paikkeilla. Suunta oli jonnekin ennalta valittuun kohteeseen, kuten vaikka Eckeröön. Illansuussa sitten paluu campingalueelle, jossa grillausta ja alkoholin nauttimista.

Tällainen tahti osoittautui oikein mainioksi. Turhaa kiirettä aamutoimien kanssa ei ollut ja sai nukkua rauhassa kohtalaisen pitkään jos pystyi.


Prästö stugor & campingin mökkejä.

Prästön parisenkymmentä mökkiä ovat melko pieniä, mutta tarkoitettu silti neljälle hengelle. Meidän seurueellamme teki kolmenkin äijän kanssa tiukkaa. Siihen vielä matkatavarat päällle. Mahduimme lopulta kumminkin kohtalaisen hyvin.

Mökissä oli jääkaappi ja kaksi kerrossänkyä. Muita mukavuuksia ei sitten ollutkaan, eikä noin pieneen tölliin juuri paljon muuta mahtuisikaan. Kuisti oli pieni, mutta kolmestaan siihenkin jotenkin mahtui. Neljännen henkilön kanssa asuminen tällaisessä pikku kopissa olisi ollut jo turhan vaikeaa.


Prästön leirintäaluetta.

Perjantaina 3. elokuuta Prästön leirintäalueella oli tanssit. Kuulemma kuudennen ja viimeisen kerran tänä kesänä. Yhtäkkiä paikalle pamahti noin 150 ihmistä joraamaan ruotsalaisen tanssimusiikin tahdissa vastaanottokioskin ja pesutuvan välissä olevaan tanssipaviljonkiin. Kemut jatkuivat kolmisen tuntia ja meininki tuntui suorastaan kansainväliseltä. Eipä hevillä uskonut olevansa Suomessa.


Perjantai-illan tanssaaja.

Prästö stugor & camping oli rauhallinen paikka. Kapasiteetti kävi korkeintaan puolella teholla. Mökeissä vaihtui porukka yleensä vuorokauden välein. Suurin käyttäjäkunta tuntui olevan polkupyöräilijät. Paikka on hieman syrjässä, mutta edullisuutensa ja rauhallisuutensa takia suositeltava, mikäli sellaista hakee.
Grillikatos muuntautui tarvittaessa baariksi.

1 kommentti: