maanantai 16. huhtikuuta 2012

King Lapland

Torniolainen kulttihahmo King Lapland nautti 90-luvun lopulla vankkumatonta suosiota varsinkin kaupungin viestintä- ja kuvataideopiskelijoiden keskuudessa.

King Lapland alias Arto Jurvelin soitti säröbassoa ja lauloi Lappi -aiheisia ralleja. Jonkinsortin heviksikin hänen musiikkiaan voisi tituleerata. "Lapland metallia", kuten King itse asian ilmaisi.

On sääli, ettei King Laplandin tuotantoa saatu koskaan laajempaan levitykseen. Muistelisin, että hän taisi tehdä yhden muutaman biisin demon koulun äänitysstudiossa. Valitettavasti ainakaan minulla ei sitä ole.
Lapinpukuun sonnustatuneen ja kasvonsa black metal -tyyppisellä maalauksella koristaneen King Laplandin olisi kuvitellut saavuttavan suhteellisen helposti mainetta Tornion ulkopuolellakin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan mies jäi paikalliseksi kuuluisuudeksi ja kummajaiseksi.

Kingin kappaleet olivat tarttuvia. Moni niistä omasi suoranaista hittipotentiaalia. Sellaiset rallit kuin Pellikan mummo, Moottorikelkalla helvettiin tai Sääskien hyökkäys olisivat takuulla tänäkin päivänä kova sana esimerkiksi Klamydia-, Sepi Kumpulainen-, Petri Nygård- tai Turos Hevi Gee -fanien keskuudessa. Voin vain kuvitella kuinka karvanoppa-Toyotan takakumit ulvoisivat King Laplandin tahdissa!

King Laplandin nykyvaiheista en tiedä mitään. Sen tiedän, että Jurvelin menetti työpaikkansa Lapin Kullan tehtaalta kun sen toiminta lakkautettiin pari vuotta sitten.

En tainnut nähdä King Laplandin lavalla kuin kerran. Se tapahtui joulukuun 10. päivä 1998 medianomiopiskelijoiden suosimassa Pressiclub -kapakassa Tornion Jääkärinkadulla. Nyt tuo keikka on kokonaisuudessan nähtävissä Youtubessa.

Videon alussa opiskelijakaverini Markus "Puli" Lampinen haastattelee King Laplandia backstagen uumenissa.
2 kommenttia:

 1. TÄTÄ olen odottanut! Olin tällöin tulossa Tornioon samalla viikolla, mutta missasin tämän spektaakkelin muistaakseni kahdella päivällä.
  Kuinka ollakkaan ihan ilman mitään referenssiä muistelin pari viikkoa sitten että ai niin, King Lapland! Löytyisköhän sitä ees tuubista? Nythän löytyy!
  Kiitos Kimmo ja muut asianosaiset. Tätä voi hehkuttaa vähän laajemmaltikin. Mitkä mahtaa olla myöhemmät vaiheet ja nykykuulumiset tällä Artolla?
  t: Petro

  VastaaPoista
 2. Vaikka video ei ole mikään hifi, saa siitä varmasti sen verran irti, että King Lapland tulee soimaan Pirkkalassakin :D

  VastaaPoista