torstai 19. huhtikuuta 2012

Askalankoski

Askalankoski on koski- ja jokilaaksoalue Paimionjoen varressa Lounais-Suomessa. Askalan kohdalla joki kulkee syvässä rotkolaaksossa. Se on ollut tärkeä kalastuspaikka jo rautakaudella, ja siellä on jäänteitä muinaisista hyötykasveista. Voimalaitostoiminta ja siihen liittyvä virtaaman säännöstely estävät nykyään lohikalojen lisääntymisen, ja alueen kalastuksellinen merkitys on vähentynyt huomattavasti.

Kosken putousvoimaa on käytetty hyödyksi jo pitkään. Siinä on ollut mylly, saha ja meijeri. 1930-luvulla Askalaan rakennettiin pato ja voimala. Nykyisin voimala tuottaa tasaussähköä kulutushuippuihin, ja sen omistaa Fortum. Askalankosken voimalan rakentamisen seurauksena Paimionjoen alkuperäinen lohikanta kuoli sukupuuttoon.

Paimion seudun ympäristöyhdistys hoitaa Askalankosken kulttuuriympäristöä. (Wikipedia)


Askalankoski Paimiossa oli allekirjoittaneelle tuntematon paikka vielä viikko sitten. Facebook- tuttuni Santtu Sandellin kuvista huomasin tällaisen miljöön olemassaolon.

Kyselin häneltä ajo-ohjeita ja asia olikin sitten sillä selvä. Askalankoski sijaitsee Paimion keskustasta viitisen kilometriä Tarvasjoelle päin. Komea paikka, jonne on helppo löytää perille.


Kuvat isommaksi klikkaamalla.

 

1 kommentti:

  1. Laitat mut juoksemaan ympäri Suomea, kun kirjoittelet näitä luontojuttuja. Taas tuli yksi kohde listalle. Pitää kai lukea vasta syksyllä seuraavan kerran, jottei kesä kuormitu liikaa: )

    Suomessa löytyy vaikka kuinka paljon hienoja paikkoja, joita ei ennen ole osannut arvostaa. On tullut vähäteltyä Suomea matkailumaana ja ihmeteltyä joskus, että miksi ulkomaalaiset kehuvat. Hieno luonto Suomessa, monet ulkomaalaiset kohteet saattavat ehkä vain siksi tuntua hienoilta, koska eivät ole kotinurkilla.

    VastaaPoista