lauantai 22. lokakuuta 2011

Maskun Rivieralla

"Masku on Suomen kunta ja keskiajalla perustettu kirkkopitäjä, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Maskusta on Raisioon 12 km, Naantaliin 15 km ja Turkuun 18 km. Naapurikuntia ovat Mynämäki, Nousiainen, Rusko, Raisio, Naantali ja Taivassalo. Vuoden 2009 alusta Lemun ja Askaisten kunta liittyivät Maskuun. Uuden Maskun kunnan vaakunaksi valittiin aiempi Askaisten vaakuna.

Masku tunnetaan muun muassa sieltä toimintansa aloittaneesta Maskun Kalustetalosta. Paikallisesti tunnettu on myös Maskun Riviera, Maskun montuiksikin kutsutut hiekkakuopat, joihin syntyneet tekojärvet hiekkarantoineen ovat nykyään virkistyskäytössä. Uuden Maskun tunnetuin nähtävyys on marsalkka Mannerheimin syntymäkotina tunnettu Louhisaaren barokkityylinen kartanolinna." (Wikipedia)


Lauantaiajelu käynnistyi sateisessa ja harmaassa säässä. Tarkoituksena oli löytää Maskun Kullaanvuori, mutta haaveeksi jäi. Liukkaalla metsäpolulla ei viitsinyt tarpoa kuin pari sataa metriä, kunnes kyltti ilmoitti Kullaanvuoren etäisyydeksi 1,8 kilometriä. Aivan liikaa sellaisella ilmalla.

Kinttupolun varrella oli Raision kaupungin omistama lemmikkieläinten hautausmaa.


Jostain syystä Maskun Riviera on tullut tutuksi ainoastaan ohiajaessa auton ikkunasta käsin. Nyt päätin käydä siellä oikein katsomassa millainen hiekkakuoppa onkaan kyseessä. Lätäköitä riittää useampiakin vieri vieressä, mutta kaarsin auton Ruskontien varrella olevan lammikon reunalle.




Maskun Rivieran hiekkakuopat.

Raisiota kutsuttiin takavuosina Suomen suurimmaksi risteykseksi sekä maamme rumimmaksi kaupungiksi. Se on kuitenkin viimevuosina onnistunut kohottamaan profiiliaan. Nykyään Raision keskustaa voi luonnehtia jopa jollain lailla kauniiksi. Karmeat betonipylväät ja epäonnistuneet rakennelmat ovat saaneet väistyä modernin Raision tieltä.

"Raisio (ruots. Reso) on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu 24 530 ihmistä ja sen pinta-ala on 50,06 km2, josta 0,60 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 503,08 asukasta/km2.

Raision naapurikunnat ovat Masku, Naantali, Rusko ja Turku.
Ensimmäinen maininta Raisiosta on vuodelta 1292. Raisiosta tuli kauppala vuonna 1966 ja kaupunki vuonna 1974. Kaupungin väkiluku on noussut 1900-luvulla vajaasta 2 000 hengestä noin 24 000:een, pääosin palvelualan ja teollisuuden ansiosta.

Raisio sijaitsee Turun ja Naantalin välissä. Turusta Porin ja Vaasan kautta Ouluun johtava valtatie 8 leikkaa Turun ohikulkutien eli kantatie 40:n Raisiossa, josta johtaa myös tie Naantaliin. Raision kautta kulkee myös Turun ja Uudenkaupungin välinen rata, ja Raision asemalta johtaa haararata Naantaliin. Matkustajaliikenne radalla lakkasi vuonna 1992, mutta rataa käytetään yhä säännöllisesti rahtikuljetuksiin." (Wikipedia)

Raisiosta tulee ehkä ensimmäisenä mieleen ainakin Sig -yhtye ja Joel Hallikainen. Hallikainen oli pari päivää sitten tapetilla Facebookissa, koska joku luonnehti häntä "Suomen Johnny Thundersiksi". Ei hän aivan Jussi Ukkoset sentään ole, mutta mies kuitenkin soitti perjantaina 21.10. punkkia Korroosion riveissä Turun Mikaelinkirkossa Punkmessussa. Siihen ei Johnny Thunders koskaan pystynyt.


"Kirkkokansa kohtaa matalan kynnyksen ja kolmen soinnun sahauksen Mikaelinkirkon punkmessussa perjantaina 21.10. klo 20. Ensimmäisessä punkmessussa musiikista vastaa Suomi-punkin kulttibändi, raisiolainen Korroosio, jonka riveistä on tuttu muun muassa laulajatähti Joel Hallikainen.

Punkmessu on muuten tavallinen jumalanpalvelusmessu, ainoastaan messun musiikki sahataan punkin energisellä ja äänekkäällä kolmisointuestetiikalla.

Messun musiikista vastaava, 1970-luvun lopulla Raisiossa perustettu Korroosio, oli yksi Suomi-punkin uudemman aallon kulmakiviä. Yhtyeen tunnetuin hitti oli Joel Hallikaisen kynästä lähtenyt ”Hei Hei Hei”. Viime vuoden DBTL-festivaaleilla henkiin herännyt yhtye palaa taas lauteille – tällä kertaa kirkossa!

Paria viikkoa myöhemmin Mikaelinkirkossa ryskyy jo totuttuun tapaan metalli. Metallimessussa kokoonnutaan sanan ja painavan musiikin ääreen perjantaina 4.11. klo 20. Messun toimittaa metallipappi Haka Kekäläinen ja riffikoneistosta vastaa Metallimessu ry:n oma bändi. Myös metallimessuun on vapaa pääsy." (turunseurakunnat.fi)

Mikaelinkirkosta takaisin Raisioon. Maaliskuussa 2005 sain ruokamyrkytyksen raisiolaisesta Rio kebabpizzeriasta. Oli muuten jokseenkin heikko olo. Sen suurempaa kammoa raisiolaisturkkilaisia kohtaan ei silti tullut, joten rankan lauantaiajelun päätteeksi ruokapaikaksi valikoitui Naantalintien varrella oleva Broadway Kebab.



Mika Sunttu Sundell miettii mistä kohtaa aloittaisi syömisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti