keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Öljyinen raivohullu


The Oily Maniac/Hongkong 1976) O: Meng-Hwa Ho. N: Danny Lee, Chen Ping, Lily Li

"Shen-Yuan on huono-onninen ja sorrettu plantaasin hoitaja, jonka elämä on pelkkää vastoinkäymistä. Ramman viljelijän eno viedään teloitettavaksi, hän on pomonsa jatkuvan inhon ja painostuksen kohde, eikä naapurin tyttökään lämpene suosionosoituksille. Mutta jokaisella miehellä on mitta, jonka täyttymisellä on peruttamattomat seuraamukset. Shen muistaa enonsa taikaloitsun, ja katkeruuden vimmassa hän toistaa sen sanat ääneen. Sorrettu mies muuttuu kammottavaksi hirviöksi, joka käy säälimättä taistoon kaikkea pahaa vastaan." (YLE Teema)


Yle Teeman Kino Into -sarjassa maanantaina 18.7. esitetty Öljyinen raivohullu on jo nimensäkin puolesta kiinnostava elokuva. Tällä kertaa käännös vastaa ainakin englanninkielistä nimeä, mutta varsin usein törmää tämän kaltaisiin elokuviin, joissa suomalainen kääntäjä on keksinyt niille jonkun täysin epäloogisen nimen.

Öljyinen raivohullu on kunnon campleffa, jossa tökeröt efektit pistävät nauruhermot herkälle, mutta toisaalta tehosteet eivät paljon häpeä aikalaiselokuviensa kanssa. Öljyisen raivohullun juoni on lähes uskomaton - pääosanesittäjä on reppana kaveri, joka kopioi kuolemaantuomitun sukulaisensa selkätatuoinnista tekstit ja ryhtyy niiden pohjalta toimiin. Hän kaivaa kämppänsä lattialle aukon, josta alkaa pulputa öljyä. No, eipä muuta kuin kylpemään ja avot; siinäpä meillä onkin uusi monsteri, nimittäin Öljyinen raivohullu. Metamorfoosin seurauksena mies voi heittää kävelykepit nurkkaan ja riehua mielin määrin ympäri kaupúnkia mustan mönjän peittämänä. Paha saa tietenkin palkkansa, kun kaupungin epärehelliset ihmiset päätyvät hirviön käsittelyyn. Lopulta joku keksii tavan tappaa moinen olio - tulta munille ja mustakaapu palaa poroksi.

Eipä voi muuta kuin suositella. Mutta ei tosikoille!

1 kommentti: