tiistai 15. maaliskuuta 2016

Lapin reissu osa 3 - Pelkosenniemi ja Sodankylä

Lomaviikon aikana Kemijärvellä sijaitsevasta Lomakeskus Luposta käsin tehtiin erillinen retkipäivä lähialueen kohteisiin.

Suvanto on kolmenkymmenen asukkaan kylä Kemijokeen laskevan Kitisen varrella Pelkosenniemen kunnassa, noin yksitoista kilometriä kirkonkylältä länteen.

Suvannosta tekee tavallista mielenkiintoisemman se, että se on yksi harvoja kyliä, joita saksalaiset eivät polttaneet Lapin sodassa. Suvannon kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskanta on Museoviraston suojeluksessa.


Suvanto valittiin Lapin kauneimmaksi kyläksi vuonna 1987. Vuonna 1991 sille myönnettiin Europa Nostra -palkinto tunnustuksena ainutlaatuisen kulttuuri- ja rakennusympäristön säilyttämisestä ja sen eteen tehdystä arvokkaasta työstä.

Tarkoitus oli käydä Kahvila Säpikkäässä sumpilla, mutta valitettavasti paikan isäntä oli hiljattain kuollut ja emäntäkin joutunut sairaalaan. Toivotan hänelle pikaista paranemista.

Paljon muuta kuin lunta ei Suvannosta jäänyt käteen. Yritin parhaani mukaan saada edes jonkun julkaisukelpoisen valokuvan legendaarisesta paikasta. Mielellään siellä olisi kävellyt ja katsellut paikkoja tarkemminkin, mutta kun mukana oli parikymmentä muutakin, eivät intressit aina käy yhteen.






Pelkosenniemen kunnassa asuu vajaa tuhat ihmistä. Asukasluvultaan se on Lapin maakunnan pienin kunta. Sen naapurikunnat ovat Kemijärvi, Sodankylä, Rovaniemi, Salla ja Savukoski.

Kunnan matkailukohteita ovat Pyhätunturin laskettelukeskus, Suvannon kylä ja Vuotoksen tekojärven alue.




Kuuluisia pelkosenniemeläisiä ovat nykyään Turussa vaikuttava vasemmistopoliitikko Jyrki Yrttiaho, freestyle-hiihtäjä Tapio Luusua ja rocktähti Andy McCoy.

Kuusi vuotta sitten tehdyllä Lupon matkalla kävimme erityispyynnöstäni katsomassa Pelkosenniemen torilla kyyhöttävää Andyn patsasta. Tuolloin eräs postimies tuohtui kun hänelle selvisi minne olemme menossa ja minkä takia. "Peruuta sen päälle!", hän huusi kiukkuisena bussikuskillemme.

Andy-patsas julkistettiin 25. heinäkuuta 2009, joten kevättalvella 2010 se oli vielä varsin tuore. Mäntypuisen patsaan on tehnyt McCoyn setä Matti Hulkko.

Mielestäni aivan järkyttävän näköinen teos on paljon pienempi kuin kuvista voisi olettaa. Todennäköisesti se kuitenkin elävöittää kummasti muuten hiljaiselta vaikuttavaa kylätaajamaa, jossa ei maaliskuisena keskiviikkona juurikaan ollut vilskettä.






Pelkosenniemen jälkeen suuntana oli Sodankylä, joka on huomattavasti suurempi keskus. Olen pari kertaa aikaisemmin käynyt siellä tällaisena vastaavana retkipäivänä. Eipä paikka ollut juuri mihinkään muuttunut.

Sodankylä sijaitsee Lapin maakunnan keskiosassa ja siellä on asukkaita lähes yhdeksän tuhatta. Väestötiheys suuressa kunnassa on kumminkin vain 0,75 asukasta per neliökilometri. Sodankylä onkin Suomen toiseksi suurin kunta heti naapurikunta Inarin jälkeen. Muita naapurikuntia ovat Kemijärvi, Kittilä, Pelkosenniemi, Rovaniemi ja Savukoski.

Ensimmäinen, ja joillekin myös ainoa, etappi Sodankylässä oli Revontuli -baari. Se oli poikkeuksellisesti auki keskellä päivää kaukaa etelästä tulleita vieraita varten. Vastoin yleistä luuloa tarjolla ei suinkaan ollut kahvallisia, ropopintaisia oluttuoppeja, vaan jäätelöannoksia lakkahillolla. Kuulemma baarimestarin itsensä poimimia lakkoja.


Aikani ihmettelin eteisen vitriinissä olevia viirejä ja pokaaleja. En osannut ollenkaan yhdistää mitä nämä "tupit" mahtavat olla. Asia selvisi myöhemmin sosiaalisen median kautta, kun eräs samassa baarissa käynyt tiesi kyseessä olevan korttipelin. Sellaista ei kuulemma etelässä tunneta eikä pelata.







1 kommentti: