maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ristin oma Pontus

Lueskelin hiljattain viime joulukuussa ilmestynyttä Seura-lehteä. Siinä oli juttua vaasalaisesta Pontus J. Backista. Tatuoitu, moottoripyöräjengiläisen näköinen, karvainen hemmo paljastui suomenruotsalaiseksi muusikoksi. Vakavista päihdeongelmista kärsinyt ja kuoleman porteilla käynyt Back tuli vuonna 2007 uskoon, ryhdistäytyi ja ryhtyi evankelistaksi.


Koska Seuran jutussa mainittiin Backin soittaneen muun muassa entisen Whitesnake -kitaristi Micky Moodyn sekä entisen Lynyrd Skynyrd -kitaristi Mike Estesin kanssa, kiinnostuin hänestä enemmän. Netistä selvisi, että Back on tehnyt elämänkertakirjan nimeltä Ristin oma (Päivä Osakeyhtiö 2009).

Adlibris myi kirjaa alle kympin hintaan, joten pistin tilauksen vetämään. Teoksessaan Back kertoo lapsuudestaan, päihdeongelmistaan, vuosistaan muusikkona ja nykyisestä elämänmenostaan. Minua olisi kiinnostanut tietää enemmän hänen musiikkihommistaan, joista kirjassa ei loppujen lopuksi kerrota kuin pintapuolisesti. Viinanjuomista ja muuta sekoilua on sitten senkin edestä. Eniten hän kuitenkin kertoo katumuksestaan ja entisen elämäntyylinsä kauheudesta.

Back on soitellut ulkomaisten nimimiesten kanssa, mikä ei ole ihan jokapäiväistä suomalaismuusikolle. Mike Estesin rinnalla hän on ollut Skinny Mollyssa, jossa vaikutti myös entinen (ja nyttemmin taas nykyinen) Molly Hatchet -kitaristi Dave Hlubek.


Back myös kuului amerikkalaiseen pornorockbändiin nimeltä Erocktica, josta en ollut ennen kuullutkaan. Tuskinpa kovin moni muukaan, sillä bändi ei näillä leveysateilla ole mikään nimi. En sitten tiedä onko oikein muuallakaan, mutta Back kertoo kirjassaan kiertueistaan yhtyeen kanssa.

Lopulta viina ja huumeet maistuivat hänelle niin hyvin, että sisuskalut olivat aivan riekaleina. Kuolinvuoteellaan sairaalan sängyn viereen ilmestyi Jeesus, jolloin Back koki ihmeparanemisen. Nyt  hän kiertää esimerkiksi kouluissa kertomassa tarinaansa.

Ristin oma on kiinnostavaa luettavaa, joskin rokkitouhut jäävät turhan pintapuolisiksi - jos niistä on kiinnostunut. Enemmän kirja antanee uskonnosta kiinnostuneille.

Youtubesta löytyi Astu tarinaan -nimisen ohjelmasarjan jakso 21, jossa Pontus J. Back on vieraana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti