torstai 11. heinäkuuta 2024

Nauvon Pensarissa osa 1 - Yleistä

Viime viikon lauantaina toteutui jo pari vuotta muhinut reissu Nauvon Pensariin. Sain aikoinaan vinkin paikasta tuttavapariskunnalta, joka oli ollut siellä telttailemassa. 

Pensariin lähti lisäkseni kaksi työkaveriani, Sunttu Sundell ja Kaj Ahlroth. Heidän kanssaan olen matkustellut vuosien varrella paljon niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 

Pensar on saari ja kylä Paraisten kunnan Nauvossa, jossa 312 hehtaarin kokoisella alueella asuu vakituisesti 24 ihmistä. Lisäksi siellä viettää kesää iso liuta mökkiläisiä. 

Ilman venettä Pensariin pääsee Paraisten Granvikin satamasta, josta merimatka Finnferriesin lautalla kestää 45 minuuttia. 

En tiedä lausuinko Pensarin jotenkin epäselvästi, mutta ennen matkaa parikin tuttua ehti sekoittaa nimen Bengtskäriin, joka on tunnettu majakkasaari.




Pensar on asutettu 1300- ja 1400-lukujen vaihteen tienoilla. Saaren asukasluku oli suurimmillaan 1900-luvun alussa, jolloin siellä asui peräti 120 ihmistä. 

Saarella ei voi olla huomaamatta armeijan rakennelmia. Suomen sisällissodan aikana 1918 Pensar toimi saariston vapaajoukon tukikohtana ja sotien välisenä aikana Suomen laivaston harjoitusalueena. Toisen maailmansodan jälkeen saaren sotilasalueet myytiin Paraisten kalkkivuoriyhtiön virkistyskäyttöön. 

Saaren etelärannalla on Pensar Sydin lomakeskus, jonka yhteydessä on vierasvenesatama ja majoitustilaa. Valintamme osui punaiseen Sjöbodan-mökkiin, joka on rakennettu aivan meren äärelle. Vesivessaan parinkymmenen metrin päähän ei ollut ylivoimaista raahautua. 




Viime viikonloppuna lounaisrannikolla riehunut tuuli yritti kovasti vaikeuttaa toimintaa. Terassilla istuminen ei aurinkoisesta kelistä huolimatta luonnistanut kymmentä minuuttia kauempaa. Toppatakkia ja karvahattua kun ei tullut pakattua mukaan. 

Grillaus moisella kelillä oli sula mahdottomuus, mutta onneksi mökin varustuksiin kuului mikroaaltouuni. Toki kuppilastakin olisi saanut ala carte-annoksia, mutta tyydyimme juomapuoleen. 

Pensar Sydin ystävällinen emäntä valitteli, ettei tällaisella tuulella paljon veneilijöitä ole liikkeellä. Porukkaa lomakeskuksessa olikin vähänlaisesti, mutta paremmalla kelillä tilanne on varmasti toinen. 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti