maanantai 30. toukokuuta 2022

Vepsän luontoa toukokuun lopulla

Viime viikolla starttasi kesäkauden kestävä vesibussiyhteys Aurajoesta Turun kaupungin ulkoilusaareen Vepsään

Mökkeilin saaressa helatorstaista sunnuntaihin. Kesäisistä lämpötiloista ei voinut vielä nauttia, vaan päinvastoin mukana olisi pitänyt olla enemmän vaatetta. 

Mökki- ja ravintolaterassilla palelun vastapainoksi kiertelin 17 hehtaarin saarella luontokuvia ottaen. 

Valkoposkihanhien poikasia oli kuoriutunut aivan paria päivää aikaisemmin. Monella pariskunnalla näytti olevan vain yksi poikanen, ennätysperheessä laskujeni mukaan peräti kuusi. 




Hanhien poikaset ovat haluttua saalista lokkien keskuudessa. Satuin pari vuotta sitten näkemään kun selkä- tai merilokki riepotteli poikasta pitkin rantaa ja käsittelyn jälkeen nielaisi sen parilla kaulan nytkäytyksellä. 

Kyhmyjoutsenen pesiä näin kolme. Eräs niistä oli sen verran liki naapurisaari Tammiluotoon johtavaa kynnästä, että katsoin parhaaksi jättää siellä käymisen väliin. Ei paljon huvita saada isoa pesäänsä puolustavaa lintua kimppuun. 

Muista siivekkäistä mainittakoon tukkakoskelo, meriharakka ja haarapääsky, joita kaikkia näkyi saaren yleisimpien lintujen valkoposkihanhien ja kalalokkien lisäksi. 

Kasveista silmiä hivelivät keltaiset kevätesikot, joita tuntui olevan joka puolella oikein urakalla. En ole ennen moista ilmiötä huomannutkaan tässä laajuudessa. 

 Lehtometsässä saaren eteläpäässä, Törsborginvuoren juurella kukki suurimpia valkovuokkoja mitä olen koskaan nähnyt. Samalta seudulta löytyy myös orvokki- ja sinivuokkoesiintymiä. 
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti