sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Järvelän kosteikolla 9. toukokuuta

Viikonlopun luontoelämyksiin kuului käynti Järvelän kosteikolla Turun liepeillä Kaarinan Littoisissa. 

Littoistenjärven luoteisrannalla sijaitseville Järvelän pelloille alkoi muodostua kosteikko keväällä 2009 kun vesien pumppaaminen järveen lopetettiin rehevöitymisen vähentämiseksi. Kosteikosta muodostui nopeasti monipuolinen elinympäristö monille lintulajeille.
Littoistenjärvi tuli maankuuluksi kolme vuotta sitten, jolloin sen vesi kirkastettiin kemiallisesti. Kävin tuolloin toteamassa moisen ihmeen sittemmin edesmenneen työkaverini Simo Laaksosen kanssa. Tarkemmin linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2017/05/kirkastunut-littoistenjarvi.html

Tällä kertaa itse järvi jäi tarkastamatta, mutta paljon siellä näytti olevan ihmisiä, komea päivä kun oli. Tosin hieman tuulinen, tai ainakin tuuli sopi Järvelän kosteikon lintutornin seudulle vähän turhankin hyvin.
Olen aika huono ornitologihommissa, mutta tunnistin sentään muutamia näkemiäni lintulajeja. Kosteikolla lenteli ja sen reunamilla tallusteli ainakin pääskyjä, harmaahaikara, kurki, mustakurkku-uikku ja nokikanoja.

En ollut nähnyt laulujoutsenta herra ties koska viimeksi, mutta nyt sellainenkin uiskenteli kameran kantaman päässä.
Tuoreimmassa TSTV:n Luonto Plus-jaksossa asiantuntija Ari Karhilahti ja toimittaja Ann-Mari Rannikko vierailevat Järvelän kosteikolla ja tapaavat siellä vesimyyrän. Samaa otusta seurueemme, johon lisäkseni kuuluivat Fredi Forsen ja Matti Vikström, yritti bongata, mutta tuloksetta.

Vesimyyrä-jakso nähtävissä linkissä https://www.ts.fi/teemat/4946267/Luonto+Plus+kohtasi+vesimyyran+Jarvelan+kosteikolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti