lauantai 6. heinäkuuta 2019

Lohjan reissu osa 2 - Paavolan tammi

Lohjan keskustasta noin viidentoista kilometrin päässä sijaitseva Lohjansaari vaikutti mukavalta maaseudulta. Ainakin näin kesäaikaan peltoa, vesistöä ja metsää katseli mielellään auton ikkunasta.

Tavoitteenamme oli löytää kohuttu Paavolan tammi. Hype puun ympärillä alkoi viitisen vuotta takaperin, jolloin Retkipaikka-sivuston perustaja Antti Huttunen innostui siitä ja alkoi rummuttaa puuvanhusta niin nettijulkaisuissa, Retkipaikka-kirjassa kuin hieman myöhemmin Metsien kätkemä-televisiosarjassakin.

En tiedä millainen nähtävyys tammi oli aikaisemmin, mutta Huttusen ansiosta siitä on tullut oikea kansanvaelluskohde ja oman lajinsa superjulkkis.


Lohjansaaren entisen koulun pihalta osoitteesta Pietiläntie 23, Lohja, lähtevä luontopolku eteni pitkin tammi-, lehmus- ja pähkinäpuumetsikköä. Lopulta saavuttiin kuusien ympäröimälle aukiolle, jossa kuuluisa puu jökötti.

Mielikuvitukseni laukkasi kiihkeästi luontopolulla kävellessäni. Oliko tämä nyt se tarujen satumetsä? Kuvittelin kaikenmaailman muinaiset trikoosankarit Robin Hoodista Frodo Reppuliin killumassa tuon mahtavan puun oksilla ja hovinarrien steppailevan ringissä.


Tammihan ei näyttänyt samalta kuin Huttusen valokuvissa. Tiedä sitten oliko fotoja miten paljon käsitelty, mutta samaksi en olisi tunnistanut. Isohan se toki on, mutta onhan noita muuallakin. Mieleen tulevat ainakin Kustavintien varressa Taivassalon vanhan pappilan kupeessa oleva jättimäinen tammi ja Askaisissa Louhisaaren linnaan johtavan tien varrella olevat kerrassaan suunnattomat puut.

Julkkispuun ympäriltä on vuonna 2016 kaadettu kuusia, jotta se näkyisi paremmin. Jos olisin ollut työnjohtaja, olisi kuusia kaadettu enemmänkin.

Tammelle johti jatkuva ihmisvirta. Oli niin papparaista sekä juuri ja juuri kävelemään oppinutta pikkulasta. Toivottavasti he pitivät näkemästään. Minulle tämä ei oikein kolahtanut, mutta tulipa moinen kuuluisuus nyt vihdoin nähtyä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti