torstai 9. toukokuuta 2019

Pääsiäisristeily Nauvossa osa 3 - Brännskär

Seilin saaren yrittäjien järjestämään ja M/S Norrskär-aluksella tehtyyn pääsiäisristeilyyn Nauvossa tuli pikku muutoksia heti reissun alkuvaiheessa. Edellisessä blogikirjoituksessani sanoin ja kuvin kertomastani Berghamnista ei suinkaan suunnattukaan Gullkronan saareen, vaan Brännskäriin. Syynä moiseen oli Gullkronan vielä pääsiäisen aikoihin keskeneräisenä ollut laituriremontti.

Minulle ohjelmamuutos oli sinänsä samantekevää, koska en ollut aiemmin käynyt Gullkronassa tai Brännskärissä. Gullkronaan alkaa kesällä reitti Turusta, joten varmaan hyppään kyytiin jossain vaiheessa suvea. Taisi olla vaan parempi, että nyt käytiin Brännskärissä.
Brännskär on Nauvon eteläosassa sijaitseva saari, jossa kalastajatila ja venesatama. Noin 50 hehtaarin saarelle on rantautunut lähivuosina uudisasukkaita. Nykyään siellä asuu ympärivuotisesti neljä aikuista ja kaksi pientä lasta.

Brännskärin saaristotilan omistaa Turunmaan Saaristosäätiö, joka vuokraa sitä saaren asuikkaille. Säätiön pyrkimyksenä on edistää ulkosaariston asutusta ja elinkeinoja sekä pitää huolta siitä, etteivät saaristotilat jäisi pelkästään kesämökki- ja vapaa-aikakäyttöön.

Saarelle muutama vuosi takaperin muuttanut Simon Strömsund kiiruhti cajun-rumpunsa kanssa laiturille paattiamme vastaan. Mukana oli hänen appiukkonsa Benny Törnroos kitara kourassa.

Kaksikko veteli jonkun reippaan viisun ruotsiksi ristely-yleisömme ihmetellessä meininkiä. Tulkitsin tämän tervetuliaisseremoniaksi. Enpä muista moista vastaanottoa ennen saaneenikaan.Näyttämötaiteen ohjaajaksi aikoinaan valmistunut Strömsund osoittautui loistavaksi tarinankertojaksi ja on varmasti oiva promootiohenkilö Brännskärille. Kuuntelin hänen juttujaan saaren historiasta ja nykypäivästä suorastaan korvat höröllä.
Brännskärin asukkaat ovat mukana monessa rakennusprojektissa. Yhdistetty satamakonttori- ja kahvila on pystytetty Nauvosta tuoduista hirsistä komeaksi uudistaloksi.

Muutaman sadan metrin päässä satamarannasta kohoaa mökkikylä, jossa rakennelmat tehdään käsityönä. Yksi mökki kaikkine mukavuuksineen olikin jo käytössä, vaikka miljöö oli muuten kovin myllätty ja keskeneräisen näköinen.
Simon Strömsundin vetemä opastuskierros ei olisi parempi voinut olla. Varmasti monikymmenpäisestä ryhmästämme löytyy tulevaisuudessa paljon Brännskärin kävijöitä. Tiedänkin jo erään, joka on vierailumme jälkeen ehtinyt tarkemmin tutustua tarkemmin mökkikylän tarjontaan.


1 kommentti: