maanantai 12. syyskuuta 2016

Uikkupolku Raisionlahdella

Vaikka Raisio on pinta-alaltaan Suomen pienimpiä kuntia (kaikkialta linnuntietä alle viisi kilometriä torille), on siellä hämmästyttävän paljon luontopoluja. Jostain syystä ne eivät ole kuluneet allekirjoittaneen kenkien alla, mutta nyt asiaan on tullut korjaus. Viime aikoina olen kiertänyt sekä Uikkupolun että Pähkinäpolun.

Uikkupolku on neljä kilometriä pitkä ulkoilureitti, joka menee Raisionlahden pohjukan ympäri. Matkan varrella on luontoinfotauluja, lammaslaitumia, siirtolapuutarhamökkejä, asutusta ja lintutorni. Auton voi parkkeeta Naantalin suuntaan Nesteentien varrelle ennen Raision vierasvenesatamaa.
Vaikea ymmärtää miksi Uikkupolku on tähän saakka jäänyt väliin, vaikka olen mennyt lähtöpaikan ohi kymmeniä kertoja matkalla Naantaliin. Asia tuli korjattua edellissunnuntaina, jolloin kiersin lenkin Jarkko Vartijan kanssa.

Lähtökohdat ulkoiluun olivat hieman hatarat, sillä välittömästi autosta poistuttuamme alkoi tihkuttamaan. Sade ei yltynyt siitä juurikaan, joten Uikkupolun kiersi mielellään ilman suurempaa harmia märistä kuteista.
Raisionlahti on pohjois-eteläsuuntaiseen murtumalaaksoon syntynyt merenlahti. Vesialue on matalaa ja liejupohjaista. Lahtea ympäröivät laajat niityt, jotka vielä 1950-luvulla olivat avoimia laidunmaita.

Nesteen pengertien rakentaminen 50-luvun puolivälissä merkitsi ratkaisevaa muutosta Raisionlahden kehitykselle. Tien rakentamisen aikaan pengermassat vajosivat syvyyksiin ja pohjan savet nousivat pintaan. Täten tien molemmille puolille muodosui leveä kuivan maan alue, jonka kasvillisuus pian valloitti. Penger katkaisi aiemmin avoimen lahden kahtia ja estää tehokkaasti tien pohkoispuolelle jääneen Raisionlahden pohjukan vedenvaihdon ja viljelyalueilta tulevan kiintoaineen huuhtoutumisen merelle.

Laajat osat alueen parhaista rantaniityistä on Nesteentien molemmin puolin peitetty täytemaalla. Karjan laidunnuksen loppumisen seurauksena järviruoko on valloittanut aiemmin avoimia rantaniittyjä ja peittää nyt ne nyt lähes kokonaan.1 kommentti: