perjantai 27. marraskuuta 2015

Korppoolaismäellä 24. marraskuuta

Korppoolaismäki on mäki ja kaupunginosa Turussa Aurajoen ja Pitkäsalmen yhtymäkohdassa Turun linnaa vastapäätä. Mäen korkeus on 37 metriä meren pinnan yläpuolella.

Korppoolaismäki kuuluu keskustan suuralueeseen. Naapurikaupunginosia ovat Pihlajaniemi etelässä, Vähäheikkilä ja V-kaupunginosa (Itäranta) idässä. Mäellä on ollut asutusta jo esihistoriallisina aikoina ja Ruotsin vallan aikana Turun linnan piirittäjät kaivoivat mäelle taisteluvarustuksia.

1800-luvulla mäelle nousi työläiskaupunginosa ja tuolta ajalta peräisin olevat pientalot hallitsevat yhä mäen ilmettä. Mäen Aurajoen puoleinen ranta 1900-luvun lakupuolella telakka- ja laivateollisuusalueeksi. Laivanrakennusperinne katkesi vasta 2004 Wärtsilän siirrettyä laivamoottoritehtaansa Italiaan.
Sotien jälkeen Korppoolaismäen iträosiin rakennettiin rintamamiestaloalue. Uusinta ovat Majakkarannan kerrostaloalue Pitkäsalmen rannalla sekä Turun Eteläranta, joka on neljän ökytalon ryhmä Korppoolaismäen rinteessä. Tällä hetkellä rakentaminen keskittyy Aurajoen rannalle Telakkarantaan, entiselle telakka-alueelle, josta on louhittu valtava määrä kalliota talojen tieltä.

Koska Korppoolaismäki sijaitsee melkein omassa naapurissani, tulee siellä käytyä silloin tällöin. Alueella on laadukas elintarvikekauppa, mäeltä näkee lähes halki Turun ja Pitkäsalmen rannalla on varsin rauhoittavat maisemat.

Postin työlakon takia alkuviikolla oli arkenakin hyvää aikaa käydä lähiseutuajelulla. Sattui vielä olemaan kaunis pakkaspäivänäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti