tiistai 22. syyskuuta 2015

Härmälän rotko Maskussa

Härmälän rotko Maskussa kuuluu Varsinais-Suomen erikoisimpiin luonnonnähtävyyksiin. Syvän kalliohalkeaman syntyhistoria on mysteeri.


Niemenkulmalla, Maskun ja Naantalin rajamailla sijaitseva Härmälän rotko on mutkikkaan pikkutien takana. Matkalla näkyy niin entisiä kyläkauppoja kuin kovan rahan uudisrakennuksiakin.

Rotko sijaitsee Pakattulanvuorella, jonka laelta aukeaa komeat maisemat pitkin poikin. Presidentin kesäasunto Kultaranta näkyy hyvin, samoin Naantalin kirkko.

Halkeaman synty on arvoitus. Syyksi on arveltu tuhat vuotta sitten alueella vellonutta merta, joka olisi laajentanut kalliohalkeamia nykyisen kaltaiseksi. Myös jääkauden jälkeistä maanjäristystä on ehdotettu.

Pystysuorat kalliot nousevat halkeamasta yli 20 metrin korkeuteen. Välissä saattaa klaustrofobiaa taipuvaisille tulla oireita, mutta ylipäätään siellä ei hädän päivää pitäisi olla. Rotkoon on melko helppo kiivetä; ainoa hankala kohta on heti alussa, jossa on hieman korkeampi nousu.

Kiipeäminen Pakattulanvuoren päälle jäi tällä kertaa väliin, mutta itse rotkossa tuli viettetyä aikaa sekin edestä. Sinne mahtuu kevyesti isompikin äijä, eikä tarvitse pelätä juuttumista kivien väliin.

Rotkon edustaa oli parturoitu sitten pari vuoden takaisen edellisen käyntini. Puita ja puskia oli kadonnut oikein urakalla. Parempi niin, sillä nyt luonnonihme näyttäytyy tien suuntaan kaikessa komeudessaan.

1 kommentti: