keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Viron matka osa 9 - Hiidenmaan sotamuseo

Hiidenmaan pohjoiskärjessä, lähellä Tahkunan majakkaa, sijaitsee Hiidenmaan sotahistoriallisen seuran hallinnoima museo.


Museonäyttely on vanhassa kasarmialueen miljöössä. Näytillä on Hiidenmaan suojelusta, aseistuksesta ja ampumatarvikkeista koostuvaa esineistöä sekä roppakaupalla seuranta- ja viestintälaitteita. Pihalla on rajavyöhykkeen rekontsruktio. Se näyttää niin aidolta, ettei siinä mielellään astele.
Talossa, joka on ilmeisesti ollut joko kasarmi tai päällystön asuntola, on laajalti tavaraa. Kaikkea kaasunaamareista ja kypäristä karttoihin. Pelkästään sisällä saa aikaa kulumaan heittämällä noin tunnin, joten mikään läpihuutojuttu se ei ole edes alasta vähemmän kiinnostuneelle.

Pihalla on paljon vanhoja ajoneuvoja ja vanhaa aseistusta. Paikan erikoisuutena on Tahkunan Kukeraban pataljoonan BB-316 tykinputki.
Kolmen euron pääsymaksulla saa niin suuren määrän infoa toisesta maailmansodasta ja neuvostomiehityksen ajoista sekä Hiidenmaalla että muualla Virossa 1940-luvulta 90-luvulle, että kumma jollei pääsylipulle ole vastinetta.


Kun vielä kesällä 2013 museon tienposkessa oli vaatimaton mainoskyltti, nyt suuntaa näytti vanha tankki. Sen luulisi olevan houkuttelevampi sisäänheittäjä.3 kommenttia:

  1. Sopivan kokoinen museo ! (2-3 € maksoi)...Taisi olla toinen kerta ?!

    VastaaPoista
  2. Hyvät Viron matkan raportit, kiitos!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista