perjantai 14. marraskuuta 2014

Vanhat vhs-musiikkikasetit

Sain viime viikolla takaisin vanhat vhs-musiikkikasettini, jotka olivat lainassa pari-kolme vuotta. Luulin jo kyseessä olevan niin sanotun ikuisuuslainan. Kiitos oman aktiivisuuteni, homma raukesi ja nyt voin taas olla huoleti.

Kyseessä on pino 80-luvun puolivälistä 90-luvun alkuun ajoittuvia nauhoitteita, joissa on silloisista televisio-ohjelmista taltioituja musiikkivideoita. Hittimittari, Rockstop, Pål Presley Show, Kamoon kielet poikki, Levyraati ja mitä niitä siihen aikaan olikaan. 

Koska aikoinaan näin suurta vaivaa kootessani kasetteja, alkoi pitkä laina-aika vähitellen vituttaa kovasti. Kun yritin kysellä omaisuuteni perään, olivat vastaukset joko epämääräisiä tai sitten ei vastausta kuulunut ollenkaan. Pienen ukaasin kautta vihdoin sain vhs:ni takaisin.

Diiliin kuului myös kasettien siirto dvd:lle. Kuten epäilinkin, ei moinen toteutunut ainakaan minun kohdallani. Ja tuskin enää jälkikäteen totetutuukaan. Kova oli uho, mutta eipä tarvitse enää tästä osoitteesta lainata yhtään mitään.

Monet tuttavat ovat kuulemma kipanneet vhs-lastinsa suoraan taloyhtiön roskakoriin. Itse en ole sellaista temppua tehnyt, koska mielestäni se on aivan hullun hommaa. Kasettien nauhoittamiseen ja koostamiseen sekä mahdollisen kansien tekemiseen kun on kulutettu valtavasti aikaa ja vaivaa.

Pari vuotta sitten annoin kaksi kassia kasetteja eräälle kaverille, joka pitää melkoista vhs-museota kesäkortteerissaan. Ne eivät ole siellä seinäkoristeina, vaan hän katselee elokuvia ajankulukseen. Huomattavasti parempi ratkaisu kuin nakata kasetit roskikseen. Pääsivät ainakin hyvään kotiin.


Musiikkikaseteistani en hevillä luovu. Viime viikon perjantaina oli sopivaa aikaa panna vhs-nauhuri rullaamaan ja katsella yhtä näistä legendaarisista tallenteista, jotka viime viikolla pääsivät takaisin kotiin. Aikoinaan muistin ulkoa jokaisen videon ja niiden järjestyksen, eikä muisti ollut vieläkään pahemmin mennyt. Kunnon nostalgiaa!


6 kommenttia:

 1. Loudnessin Thunder in the East oli kovassa kuuntelussa aikoinaan. Jos päätät järjestää VHS-iltamat joku kerta, niin ilmoittele. Itsellänikin on vielä säästössä jotain vanhoja Rockstop-ohjelmia, muun muassa Mötley Crue -spesiaali.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen ajatellut heittää roskikseen vanhat BETA- ja VHS-videoni kasettikokoelmineen, koska molemmat laitteeet ovat särki. Vielä ne pölyttyvät nurkissa.
  T.Matti "Viki" Vikström

  VastaaPoista
 3. Betoista en tiedä, mutta vhs:lle löytyy kyllä käyttöä eräältä kaverilta.

  VastaaPoista
 4. Tiedä sitten kiinnostaako sinua VHS-kasettien kopioiminen DVD:lle, mutta minulta löytyy tallentava DVD laite. Ongelma on vain se, etten muista miten laite toimii. Tarvittaessa on myös tyhjiä dvd levyjä ja kansioita ystävälle antaa. "Komerosta" saattaa löytyä myös toimiva videolaite, jos sitä ei ole tilanpuutteen vuoksi ehditty hävittämään.
  -HannuT.-

  VastaaPoista
 5. Pääkirjastossa saa ilmaiseksi kopioda VHS DVDlle.

  -Tony

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä. Ongelmana vaan se, että sinne joutuisi sitten suunnilleen muuttamaan, koska materiaalia on niin paljon.

  VastaaPoista