keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Turun kolerahautausmaa

Kiviaita kiertää Turun Itäharjulla Kalevantien, Karjakadun ja Vanhan Littoistentien kulmausta. Rautaportti on puoliksi auki. Kävelen sisälle.

Olen saapunut Turun kolerahautausmaalle. Paikan sijainti on ollut tiedossani ja monasti olen Kalevantietä pitkin siitä ohikulkenut, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun tutustun alueeseen.

Ensisilmäyksellä hautausmaa vaikuttaa kuin pieneltä puistolta. Komeita lehtipuita kasvaa siellä täällä. Muutamaa jykevää kiviristiä ja hautamuistomerkkiä lukuunottamatta ei heti arvaisi olevansa saapasmäessä.

Vuonna 1831 levisi Venäjältä maahan kulkutauti, kolera. Infektiovaaran takia koleraan kuolleita ei haudattu samaan hautausmaahan muiden vainajien kanssa, vaan heitä varten perustettiin Turkuun kaksi erillistä hautausmaata. Kalevantien hautausmaa oli niistä ensimmäinen. Se sijaitsi tuohon aikaan kaukana kaupungista. Toinen kolerahautausmaa oli lähellä sittemmin rakennettua Kakolan vankilaa.

Turun kaupungin viheryksikkö kunnosti hautausmaan viitisen vuotta sitten. Sitä ennen se kuulemma oli melkoinen ryteikkö.


2 kommenttia:

  1. http://userserve-ak.last.fm/serve/_/362994/Reverend+Bizarre.jpg

    VastaaPoista
  2. Kiitos kuvakommentista. Se lienee kuitenkin otettu Turun päähautausmaalla, ei ainakaan kolerahautausmaalla.

    VastaaPoista