torstai 20. maaliskuuta 2014

Sami Lopakan MarrasOululainen Sami Lopakka tunnetaan metallibändi Sentencedin kitaristina. Vuonna 2005 toimintansa lopettaneen orkesterin jälkeen hän on ollut mukana vaatebisneksessä ja venäjäksi laulavassa raskasrockyhtye Kurskissa. Nyt Lopakka on myös kirjailija, kun esikoisteos Marras (Like) ilmestyi jokin aika sitten.

Marras on herättänyt laajaa kiinnostusta mediassa. Viimeksi muutama päivä sitten kirjailija oli kertomassa teoksestaan YLEn Aamu-tv:ssä. Jopa yleensä tönkkö toimittaja Juha Hietanen oli kirjan lukenut tai ainakin haastatteli Lopakkaa. Olisin veikannut Annika Damströmin jututtavan kirjailijaa. Hän kun yleensä hoitaa kaikki rokkihaastattelut.

Marras kertoo pohjois-suomalaisen rockyhtyeen kuukauden mittaisesta Euroopan kiertueesta. Kirja on osin totta ja osin fiktiota. Muutamia tarinoita muistan itsekin kuulleeni, kun takavuosina kaveerasin joidenkin Sentencedin soittajien kanssa. Tapahtumia lienee paisuteltu ja miljöitä vaihdeltu, mutta ainakin Lopakalla on ollut materiaalia mistä ammentaa.

Koska yhtyeen toiminta on vielä hyvin muistissa, luin kirjaa ehkä hiukan eri tavalla kuin henkilö, jolla ei ole Sentencedistä omakohtaisia kokemuksia. Sivuja käännellessä näin mielessäni bändin Helsingin Nosturin lavalla. Moni oulun murteella kirjoittettu lause kuulosti hyvin tutulta. Tiesin täsmälleen miltä se kuulostaisi määrätyn henkilön sanomana.

Lopakka kirjoittaa sujuvasti päähenkilö Hautamaan suulla. Kiertue-elämän inhorealistisuus tulee hyvin ilmi. Kirjailijan kuvaamat unet ja kuumehourevisiot ovat vallan herkullisia. Loppua kohden ainainen tupakan sytyttäminen ja kaljapullon korkkaaminen alkavat kuitenkin tulla turhan tutuiksi.

Jostain arviosta luin, että Lopakan kuvailemat historialliset tapahtumat eri Euroopan kaupungeissa olivat häirinneet kyseistä kriitikkoa. Minusta ne sopivat hyvin asiayhteyteen.

Oli kirjan tapahtumat sitten totta tai tarua, luo se varmasti melko todenperäisen kuvan karusta rokkielämästä tien päällä.


 SentencedEi kommentteja:

Lähetä kommentti